OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 29. 05. 2020. u 07: 15 sati

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

U toku su radovi na magistralnom putu Cazin-Velika Kladuša (dionica Cazin-Skokovi), zbog čega je saobraćaj obustavljen. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: Velika Kladuša-Bužim-Otoka, Velika Kladuša-Ćoralići-Gata-Kamenica-Bihać i Cazin-Slatina-Mutin-Rajak.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz regulaciju svjetlosne signalizacije (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Bosna i Hercegovina od 01.06.2020. godine otvara granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući ukoliko imaju opravdane razloge.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je oblačna Bosna i sjever Hercegovine. Po Bosni lokalno pada kiša. Veći dio Hercegovine je sunčan.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 0; Ivan Sedlo 7; Sokolac 9; Bugojno, Jajce, Livno i Sarajevo 10; Bihać, Drvar i Zenica 11; Doboj, Gradačac, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 12; Banja Luka, Prijedor i Sanski Most 13; Bijeljina i Grude 14; Stolac i Trebinje 15; Široki Brijeg 16; Neum 17; Mostar 18°C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 25.05.2020. – 31.05.2020. godine

Prema aktuelnim kartama prognostičkih modela, nakon mjestimično kišnog vikenda, do sredine naredne sedmice zadržaće se trend promjenljivih vremenskih prilika, uz povremenu kišu, ne suviše jakog intenziteta. U većem dijelu Hercegovine izgledno je stabilnije vrijeme, sa manjom vjerovatnoćom za padavine u odnosu na ostatak zemlje. Od četvrtka 28.05. uslijediće par dana sa sunčanim intervalima, potom narednog vikenda, ponovo je moguće kratkotrajno, prolazno pogoršanje vremena, uz povećanu naoblaku i slabije padavine. U sedmici pred nama neće biti značajnijih izmjena u temperaturnom režimu. Na početku, jutra malo svježija, sa minimalnim vrijednostima od 4 do 7 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C. Od srijede 27.05. postepeno će biti toplije i minimalne jutarnje temperature će krajem sedmice dostići između 7 i 10 °C u većem dijelu zemlje, u dolini Neretve i Posavini do 14 °C. Maksimalne dnevne pretežno između 16 i 20 °C, u Hercegovini do 24 °C, u dane narednog vikenda za koji °C više.
Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla će se popraviti. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom, izraženije u dijelu Bosne. Smjene kišnih i sunčanih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Slično kao proteklog dana, uz nestabilno vrijeme i povremenu kišu većina populacije će biti lošijeg raspoloženja. Neuobičajeno niske temperature, izraženije tokom jutarnjih sati, kod hroničnih bolesnika mogu izazvati umjerene poteškoće. Poželjno je posvetiti pažnju odijevanju, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 13°C. Tokom dana pretežno oblačno sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka od 18°C.

Hitna služba evidentirala je 80 pacijenata, a 2 lica su upućena u UKC Tuzla.

Policijska stanica zabilježila je 1 događaj pod ostalo i 1 kriminalno djelo u Vučkovcima.

Vatrogasna jedinica je kao i prethodnih dana imala miran period.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 2 krivična djela.

Vatrogasna jedinica evidentirala je 1 tehničku intervenciju.

Urgentni centar evidentirao je 67 pacijenata, rođena je 1 djevojčica i 1 lice je preminulo.

A.Osmičić