OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 29. 04. 2020. u 06 : 30 sati

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Radovi se izvode i na redovnom servisiranju tunela Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin saobraća se suprotnom kolovoznom trakom, dvosmjerno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na području entiteta Republika Srpska potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 20 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutranjim satima, u Hercegovini i u jugozapadnim područjima Bosne veći dio dana kiša ili lokalni pljuskovi. U ostatku Bosne, lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju tokom poslije podneva. U večernjim satima, u većini područja bez padavina. Vjetar umjeren do pojačan južnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 16, a najviša dnevna od 18 do 24 stupnja.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 27.04.2020 – 03.05.2020. godine

Prema kartama prognostičkih modela, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće promjenljivo vrijeme, sa povremenim padavinama u vidu kiše i lokalnih pljuskova, koji će biti intenzivniji u centralnim i istočnim predjelima Bosne, kao i zaleđu Hercegovine. Temperaturni režim neće se bitnije promijeniti. Jutra će biti malo svježija sa minimalnim temperaturama zraka od 3 do 9 u Bosni, u Hercegovini 9 do 14 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće u centralnim područjima iznad 20 °C, na jugu i sjeveru zemlje do 25 °C, mjestimično i koji stepen iznad. Sa narednim vikendom dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima.
Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Smjene sunčanih i toplijih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Mada će povećana naoblaka i nestabilne vremenske prilike uzrokovati nešto lošije raspoloženje kod većine ljudi, opšta slika će, uz svježije noći i jutra, te umjerene temperature tokom dana, biti relativno povoljna. Hronični bolesnici ne bi trebali imati jačih tegoba. Mjestimične padavine, izraženije u Hercegovini i Krajini, povremeno će kvariti ugođaj.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 15°C. Tokom dana oblačno sa povremenom kišom. Maksimalna dnevna temperatura zraka oko 22°C.

Vatrogasna jedinica provela je protekla 24 sata mirno.

Hitna služba evidentirala je 53 pregleda, a 3 lica su upućena u UKC Tuzla u protekla 24 sata.

Policijska stanica evidentirala je 1 događaj pod ostalo.

BRČKO:

Pripadnici policije su prethodna 24 sata proveli mirno.

Vatrogasna jedinica imala je 2 tehničke intervencije.

Urgentni centar zabilježio je 46 pregleda, rođena su 2 dječaka a 5 lica je preminulo.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić