OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 27. 05. 2020. u 06: 30 sati

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

U toku su radovi na magistralnom putu Cazin-Velika Kladuša (dionica Cazin-Skokovi), zbog čega je saobraćaj obustavljen. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: Velika Kladuša-Bužim-Otoka, Velika Kladuša-Ćoralići-Gata-Kamenica-Bihać i Cazin-Slatina-Mutin-Rajak.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz regulaciju svjetlosne signalizacije (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Za danas je najavljen početak radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik na M-1.8 Srebrenik-Šićki Brod. Za vrijeme radova saobraćat će se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana, povećanjem oblačnosti sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine se najprije očekuju u sjevernim područjima, a razvojem oblačnosti i u centralnim djelovima. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjeverozapadnog smjera. Tokom dana, na momente i jak. U Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 11, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20, na jugu zemlje do 22 stupnja.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 25.05.2020. – 31.05.2020. godine

Prema aktuelnim kartama prognostičkih modela, nakon mjestimično kišnog vikenda, do sredine naredne sedmice zadržaće se trend promjenljivih vremenskih prilika, uz povremenu kišu, ne suviše jakog intenziteta. U većem dijelu Hercegovine izgledno je stabilnije vrijeme, sa manjom vjerovatnoćom za padavine u odnosu na ostatak zemlje. Od četvrtka 28.05. uslijediće par dana sa sunčanim intervalima, potom narednog vikenda, ponovo je moguće kratkotrajno, prolazno pogoršanje vremena, uz povećanu naoblaku i slabije padavine. U sedmici pred nama neće biti značajnijih izmjena u temperaturnom režimu. Na početku, jutra malo svježija, sa minimalnim vrijednostima od 4 do 7 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C. Od srijede 27.05. postepeno će biti toplije i minimalne jutarnje temperature će krajem sedmice dostići između 7 i 10 °C u većem dijelu zemlje, u dolini Neretve i Posavini do 14 °C. Maksimalne dnevne pretežno između 16 i 20 °C, u Hercegovini do 24 °C, u dane narednog vikenda za koji °C više.
Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla će se popraviti. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom, izraženije u dijelu Bosne. Smjene kišnih i sunčanih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti.


 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Tmurno vrijeme u prijepodnevnim satima, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati manje probleme. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju, obzirom da će se osjet hladnoće pojačati. Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno popravljati. U Hercegovini će biti sunčanije i ugodnije.

GRADAČAC:

Jutarnja temperarura u 8:00 sati iznosila je 11°C. Tokom dana oblačno sa povremenim pljuskovima. Maksimalna dnevna temperatura zraka oko 17°C.

Hitna služba zabilježila je 73 pacijenta u protekla 24 sata, 1 pacijent je upućen u UKC Tuzla i 1x je hitna intervenisala na području grada.

Policijska stanica evidentirala je 1 remećenje javnog reda i mira.

Kod vatrogasaca je bilo mirno.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 1 krivično djelo i 2 saobraćajne nesreće.

Vatrogasci su protekla 24 sata proveli mirno.

Urgentni centar evidentirao je 44 pacijenta, rođen je 1 dječak, a 4 lica su preminula.

A.Osmičić