OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 27. 04. 2020. u 07 : 50 sati

Počeli su radovi na redovnom servisiranju tunela: Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin. Za vrijeme izvođenja ovih radova saobraća se suprotnom kolovoznom trakom, dvosmjerno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Frekvencija vozila na putevima u BiH je slabijeg intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Potpuna zabrana kretanja na području RS-a na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH


U našoj zemlji će preovladavati sunčano vrijeme Tokom poslijepodnava u većem dijelu Bosne porast naoblake, što može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje, veći dio dana, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 20 do 26 °C.


BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA


Slično kao u dane vikenda, uz povoljne biometeorološke prilke, većina stanovništva će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake. U poslijepodnevnim satima, uz relativno visoke temperature i mjestimično sparno vrijeme, moguće su reakcije na promjenu poput glavobolje, umora, dekoncentracije, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima. Opšta slika će biti nešto lošija u centralnim i istočnim dijelovima zemlje.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 11°C. Tokom dana sunčano sa nekoliko oblaka. Maksimalna dnevna teperatura zraka oko 24°C.

Policijska stanica evidentirala je 8 događaja pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 59 pacijenata, niko nije upućen u UKC Tuzla u protekla 24 sata.

Vatrogasna jedinica provela je mirno protekla 24 sata.

BRČKO:

Vatrogasna jedinica imala je 3 tehničke intervencije.

Urgentni centar evidentirao je 34 pacijenta, a jedno lice je umrlo.

Policijska uprava provela je protekla 24 sata mirno.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić