OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 27. 03. 2020. u 07 : 45 sati

Na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, ovoga jutra upozoravamo na moguću poledicu. Vozačima skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Duga je kolona teretnih vozila na ulazu u našu zemlju na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene skupine ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je d 18h do 05h. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je u vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja svaki dan (osim nedjelje), u vremenu od 09 do 15 sati. Za vrijeme obustave vozila se usmjeravaju na alternativne pravce.

„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. U 50% slučajeva nevezani putnik će biti potpuno izbačen iz vozila kroz vjetrobransko staklo što drastično povećava mogućnost težeg ozljeđivanja ili čak i smrtno stradanje i zato NEKA VAM KORIŠTENJE SIGURNOSNOG POJASA UĐE U NAVIKU ! 

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Sunčanije je na sjeveroistoku Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -4; Ivan Sedlo 0; Bihać, Sanski Most i Sokolac 1; Banja Luka, Bugojno, Drvar, Jajce, Livno, Prijedor i Zvornik 2; Srebrenica 3; Doboj, Gradačac i Zenica 4; Sarajevo i Tuzla 5; Bijeljina 6; Grude 8; Široki Brijeg 9; Stolac 10; Mostar i Trebinje 11; Neum 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940Pa, za 2hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na sjeveroistoku Bosne. U drugoj polovini dana slaba kiša je moguća na jugu i istoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 13°C, na jugu zemlje do 15°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Uz nešto povoljnije biometeorološke prilike i blago zatopljenje, hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Moguće je duže zadržavanje naoblake i padavine, izraženije u Hercegovini, što će uzrokovati povremene tegobe kod osjetljivih osoba. Obzirom da će posvuda biti prohladno, uz umjereni sjeverac, poželjno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju.

Gradačac:

Vatrogasci su smjenu proveli mirno, nisu zabilježili intervencija.

Policijska uprava je evidentirala jedan događaj pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 55 pacijenata, a 2 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Izlazak sunca se desio oko 05:34h, a zalazak očekujemo u 18:09h. Danas pretežno vedro da povremenom naoblakom. Jutarnja temperatura u 8:00h iznosila je 6°C dok se max dnevna očekuje od 16°C.