OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 25. 04. 2020. u 08 : 15 sati

Vremenski uvjeti jutros su povoljni, a promet vozila slabiji. Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnim putevima Srbljani-Bosanska Krupa (kanjon Une) i Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na GP Bosanska Gradiška pojačan je promet teretnih vozila na ulazu u BiH. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u našoj zemlji sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 3; Sokolac 5; Bugojno, Livno, Prijedor 6; Ivan Sedlo 7; Grude, Sanski Most, Sarajevo, Zenica 8; Banja Luka, Doboj, Trebinje, Tuzla 9; Široki Brijeg 10; Bihać 11; Mostar 12; Gradačac 13; Neum 14; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 937 hPa, za 4 hPa je niži od normalnog i lagano opada

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva u većem dijelu Bosne se očekuje postepeno naoblačenje. Prema kraju dana ili u večernjim satima kiša ili lokalni pljusak se očekuje na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 19 do 25 °C.

 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 20.04.2020 – 26.04.2020

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u prvom dijelu naredne sedmice preovladavaće nestabilno vrijeme, sa povećanom naoblakom, uz kišu, koja će biti intenzivnija u centralnim i istočnim predjelima Bosne, kao i zaleđu Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Mada će temperature opasti, nema opasnosti od pojave mraza. Jutarnje će se kretati od 2 do 5 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu od 4 do 9 °C., maksimalne dnevne dostizaće u Bosni od 12 do 16 °C, u Hercegovini do 21 °C. Od četvrtka 23.04. do kraja sedmice, prognozira se stabilnije vrijeme, uz postepeni porast temperatura koje bi u dane vikenda posvuda mogle dostići iznad 20 °C, na jugu koji stepen iznad 25 °C.
Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Nestabilne vremenske prilike pogodovaće i razvoju biljnih bolesti.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Prije podne će biti ugodnije, dok su u drugom dijelu dana, pod uticajem sparnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće manje tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, dekoncentracije, u noći problemi sa snom. Savjetujemo Vam da se suviše ne izlažete suncu, obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti visoke. Mjestimično bi poslijepodnevni pljuskovi također mogli pokvariti ugođaj.

GRADAČAC:

Danas tokom dana djelimično oblačno sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka od 25°C.

Policijska stanica je evidentirala 8 događaja pod ostalo i 1 saobraćajnu nesreću u ulici Žrtava genocida u Srebrenici.

Hitna služba evidentirala je 48 pacijenata, a 2 lica su upućena u ULC Tuzla u protekla 24 sata.

Vatrogasna jedinica je protekla 24 sata provela mirno.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 1 saobraćajnu nesreću.

Vatrogasna jedinica imala je 3 tehničke intervencije.

Urgentni centar evidentirao je 37 pacijenata, rođene su 2 djevojčice i 2 dječaka, a 3 lica su preminula.

A.Osmičić