OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 23. 04. 2020. u 06 : 30 sati

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove u istočnim krajevima BiH skrećemo pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle. Promet vozila je slabiji, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Na dionici autoputa A-1 Lepenica-Sarajevo zapad, zbog servisiranja tunela Gaj i Igman, do subote (25.04.) do 20 sati, saobraćaj se preusmjerava dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a apelujemo na vozače da na ovoj dionici voze znatno smanjenom brzinom.

Na magistralnim putevima Srbljani-Bosanska Krupa (kanjon Une) i Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na asfaltiranju danas i sutra od 08 do 15 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Bijele Vode-Šabići.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica -3; Sokolac 1; Bugojno 3; Bihać, Drvar, Ivan Sedlo, Jajce i Sanski Most 4; Sarajevo i Zvornik 5; Tuzla i Zenica 6; Gradačac i Livno 7; Stolac 8; Grude 9; Široki Brijeg i Trebinje 10; Neum 12; Mostar 15°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945Pa, za 6hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 22°C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 20.04.2020 – 26.04.2020

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u prvom dijelu naredne sedmice preovladavaće nestabilno vrijeme, sa povećanom naoblakom, uz kišu, koja će biti intenzivnija u centralnim i istočnim predjelima Bosne, kao i zaleđu Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Mada će temperature opasti, nema opasnosti od pojave mraza. Jutarnje će se kretati od 2 do 5 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu od 4 do 9 °C., maksimalne dnevne dostizaće u Bosni od 12 do 16 °C, u Hercegovini do 21 °C. Od četvrtka 23.04. do kraja sedmice, prognozira se stabilnije vrijeme, uz postepeni porast temperatura koje bi u dane vikenda posvuda mogle dostići iznad 20 °C, na jugu koji stepen iznad 25 °C.
Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Nestabilne vremenske prilike pogodovaće i razvoju biljnih bolesti.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike su povoljne i većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Nakon mjestimično tmurnog jutra, kada je poželjno posvetiti nešto više pažnje odijevanju, sa odmicanjem dana će se razvedriti i biće ugodnije, uz ne suviše visoke temperature.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 7°C: Tokom dana vedro i sunčano sa maksimalnom temperaturom zraka od 20°C.

Policijska stanica evidentirala je 1 remećenje javnog reda i mira, 1 krivično djelo, te 5 događaja pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 42 pacijenta, a jedno lice je upućeno u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica kao i par dana prije je imala mirna protekla 24 sata.

BRČKO:

Policijska uprava je provela mirno protekla 24 sata.

Vatrogasna jedinica imala je 4 tehničke intervencije.

U Urgentnom centru evidentirano je 36 pacijenata, rođene su 3 djevojčice i 1 dječak, a 3 lica su preminula.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić