OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 21. 04. 2020. u 07 : 50 sati

Nakon uklanjanja radne mašine normalizovan je saobraćaj kroz tunel Vranduk na magistralnom putu Zenica-Nemila.

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada, saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Promet vozila je slabiji, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog servisiranja tunela Gaj i Igman, danas od 08 sati do sutra (22.04.) do 20 sati, saobraćaj će se preusmjeravati dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a apelujemo na vozače da na ovoj dionici voze znatno smanjenom brzinom.

Na magistralnim putevima Srbljani-Bosanska Krupa (kanjon Une) i Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na GP Bosanska Gradiška pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH


U našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slaba kiša se očekuje u centralnim i istočnim područjima i u Hercegovini. Tokom dana, padavine se očekuju u većem djelu zemlje. Vjetar u Bosni umjeren do pojačan sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a najviša dnevna od 8 do 13, na jugu do 16 stupnjeva.


 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 20.04.2020 – 26.04.2020

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u prvom dijelu naredne sedmice preovladavaće nestabilno vrijeme, sa povećanom naoblakom, uz kišu, koja će biti intenzivnija u centralnim i istočnim predjelima Bosne, kao i zaleđu Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Mada će temperature opasti, nema opasnosti od pojave mraza. Jutarnje će se kretati od 2 do 5 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu od 4 do 9 °C., maksimalne dnevne dostizaće u Bosni od 12 do 16 °C, u Hercegovini do 21 °C. Od četvrtka 23.04. do kraja sedmice, prognozira se stabilnije vrijeme, uz postepeni porast temperatura koje bi u dane vikenda posvuda mogle dostići iznad 20 °C, na jugu koji stepen iznad 25 °C.
Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Nestabilne vremenske prilike pogodovaće i razvoju biljnih bolesti.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Tmurno vrijeme, uz povremene padavine, kod većine osoba će uzrokovati lošije raspoloženje. Moguće su i reakcije u vidu reumatskih bolova, dekoncentracije, nesanice. Osjet hladnoće biće izraženiji u jutarnjim satima, stoga je poželjno posvetiti nešto više pažnje odijevanju.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 9°C. Tokom dana pretežno oblačno sa mogućom kišom. Maksimalna dnevna temperatura zraka kretati će se do 17°C.

Vatrogasna jedinica protekla 24 sata provela je mirno.

Policijska stanica evidentirala je 2 saobraćajne nesreće, 1 remećenje javnog reda i mira, 1 kriminalno djelo izazivanja opće opasnosti, te 13 događaja pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 63 pacijenta, a 1 lice je upućeno u UKC Tuzla.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 1 saobraćajnu nezgodu.

Vatrogasna jedinica imala je 4 požarne i 3 tehničke intervencije.

Urgentni centar evidentirao je 53 pacijenta, rođena je 1 djevojčica a 3 lica su preminula.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić