OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 20. 03. 2020. u 08 : 00 sati

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Hrvatska, Srbija i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za danas je najavljeno zatvaranje svih graničnih prelaza (za putnički saobraćaj) od strane Srbije prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz BiH na GP Orašje. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.


Od puteva sa aktuelnim radovima u našoj zemlji izdvajamo puteve: Jajce-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Apelujemo na vozače da i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04..

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Drvar i Sokolac -2; Bugojno -1; Livno, Sanski Most i Zenica 0; Bjelašnica, Grude, Jajce i Široki Brijeg 1; Banja Luka, Ivan Sedlo, Srebrenica, Stolac i Tuzla 2; Bihać, Doboj i Sarajevo 3; Mostar 5; Trebinje 7; Neum 9; Gradačac 10°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949Pa, za 7hPa je veći od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 24°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Tokom jutra ugodnije, a sa odmicanjem dana opšta slika će biti relativno povoljna. Izraženije strujanje toplog zraka, natprosječne temperature i sparno vrijeme u poslijepodnevnim satima loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije u vidu glavobolje, nervoze, problemi sa snom i malaksalost. Preporučljivo je slojevito se odjenuti i umanjiti aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Gradačac:

Jutros je u Gradačcu sunce izašlo u 05:49h, dok se zalazak sunca očekuje oko 17:59h. Jutarnja temperatura u 8:00h iznosila je 10°C, a max dnevna se očekuje do 21°C. Vrijeme će biti vedro i ugodno uz moguću mjestimičnu naoblaku.

Hitna služba je u toku 24h zabilježila 74 pacijenta, a 1 je upućen u UKC Tuzla.

Policijska uprava u toku 24h evidentirala 1 događaj pod ostalo i 1 saobraćajnu nesreću na Ormanici sa materijalnom štetom, bez povrijeđenih lica oko 14:10h.

Za vatrogasce, noć je bila mirna.

Brčko:

Policijska uprava je zabilježila jedno krivično djelo.

Vatrogasna služba je imala 3 požara i 2 tehničke intervencije.

Urgentni centar je Imao 45 pacijenata, 3 rođena dječaka i jedno umrlo lice u protekla 24h.