OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 19. 03. 2020. u 07 : 10 sati

Zbog straha od širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

Pojačan je ulazak teretnih vozila u našu zemlju na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Brod.

Apelujemo na vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Ukoliko putujete budite maksimalno oprezni i držite odstojanje između vozila.

Polusatne obustave saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi su od 07 do 16 sati na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak. Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (dionica Crna Rijeka-Bjelajce) od 09 do 15 sati.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 07 sati: Sokolac -5 stupnjeva, Drvar -3, Bugojno -1, Bjelašnica, Grude, Jajce, Sanski Most, Srebrenica i Zenica 0, Ivan Sedlo, Livno, Prijedor i Tuzla 1, Banja Luka, Bihać, Sarajevo i Široki Brijeg 2, Bijeljina 3, Doboj 4, Stolac 5, Gradačac i Trebinje 9, Mostar i Neum 10 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 952 milibara, za 10 milibara je viši od normalnog i spor se mijenja.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.
Vjetar u Bosni slab sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slab do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 15 do 20, na jugu do 22 stupnja.


BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA


Biometeorološka prognoza je povoljna. Dodatna stabilizacija vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast dnevnih temperaturnih vrijednosti ugodno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima u poslijepodnevnim satima, obzirom da će biti neuobičajeno toplo.

Gradačac:

Sunce je izašlo u 05:51h, zalazak se očekuje u 17:58h. Danas nas očekuje vedro vrijeme sa max 19°C. Jutro je bilo ugodno i sunčano sa 11°C u 8:00h.

Policijska uprava je u toku 24 sata zabilježila jednu saobraćajnu nesreću u Međiđi Donjoj i jedan događaj pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 77 pacijenata a dvoje je upućeno u UKC Tuzla.

Za vatrogasce našeg grada, noć je protekla mirno.

Brčko:

Vatrogasna jedinica je imala 2 vatrogasne intervencije, 2 tehničke i 1 intervenciju civilne zaštite.

Urgentni centar je evidentirao 46 pacijenata.

Za policijsku upravu, noć je protekla mirno.