OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 18. 04. 2020. u 08 : 00 sati

Frekvencija vozila je slabog intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Na području RS-a na snazi je potpuna zabrana kretanja danas (18.04.) od 15 sati do ponedjeljka (20.04.) do 05 sati.

Potpuna zabrana kretanja na području FBiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Zbog nastupajućeg vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa večeras od ponoći do sutra (19.04.) do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, do sutra (19.04.) do 08h, obustavljen je saobraćaj na dionici autoputa A-1 Lašva – Zenica jug. U navedenom periodu saobraćaj se preusmjerava na magistralnu cestu M-17, a isključenje i uključenje na autoput je na petlji Lašva.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica, Bugojno, Livno 7; Grude, Sanski Most, Zenica 8; Ivan Sedlo, Široki Brijeg 9; Bihać, Sarajevo, Tuzla 10; Mostar, Neum 11; Gradačac 14; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren na istoku i sjeveru Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostalim područjima jugozapadni. Dnevna temperatura od 21 do 27 °C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 13.04. 2020. – 19.04. 2020. godine

Prema prognostičkim kartama, tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini su izgledne stabilne vremenske prilike, sa malo padavina, uz duže sunčane intervale i temperature zraka iznad uobičajenih za ovaj period godine. Jutarnje vrijednosti kretaće se između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C. Maksimalne dnevne dostizaće od 20 do 25 °C. Kratkotrajno, prolazno pogoršanje, moguće je u utorak 14.04., usljed prolaska frontalnog poremećaja sa sjeveroistoka. Temperature će opasti, a nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja, dana 15.04. u centralnoj i istočnoj Bosni moguća je pojava mraza slabijeg intenziteta, pretežno pri tlu. U ovih par dana, maksimalne dnevne temperature dostizaće od 8 do 13 °C u Bosni, u Hercegovini 10 do 15 °C. Od sredine sedmice postepeno će biti toplije i u dane narednog vikenda maksimalne dnevne temperature će, gotovo posvuda, biti iznad 20 °C.
Dospjele padavine, mada ne u velikim količinama, dobro će doći usjevima i popraviće stanje vlažnosti tla.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Prije podne će biti ugodnije, dok su u drugom dijelu dana, pod uticajem sparnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće manje tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, dekoncentracije. Poželjno je slojevito se odjenuti i biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom, obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti visoke.

GRADAČAC:

Jutatnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 15°C. Tokom dana vedro i sunčano sa maksimalnom temperaturom zraka od 27° C.

Policijska stanica je evidentirala 1 krivično djelo i 3 događaja pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 49 pacijenata, bez upućenih u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica je imala mirnu smjenu.

BRČKO:

Vatrogasna jedinica je imala 3 tehničke intervencije.

Urgentni centar je evidentirao 40 pacijenata, rođen je 1 dječak i 1 lice je preminulo.

Policijska uprava je imala mirnu noć.

A.Osmičić