OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 18. 03. 2020. u 06 : 35 sati

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

Povremeno je pojačan promet teretnih vozila, posebno na ulazu u našu zemlju na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Brod, a na izlazu iz zemlje na GP Rača.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (na dionici Crna Rijeka-Bjelajce).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Saobraća se po suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u sjevernim područjima bilo pretežno oblačno vrijeme. U ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -4 stupnja, Sokolac -3, Bugojno, Grude i Ivan Sedlo 0, Drvar 1, Bijeljina, Jajce, Srebrenica, Stolac i Zenica 2, Sarajevo i Široki Brijeg 3, Sanski Most 4, Bihać 5, Banja Luka, Doboj, Livno, Prijedor i Tuzla 6, Mostar i Trebinje 7, Neum 9, Gradačac 10 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 955 milibara, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka očekuje se u sjevernim područjima. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura. Najviša dnevna od 16 do 22 stupnja.


BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je povoljna. Uz stabilno vrijeme i sunčane periode, većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, kako bi se u toplijim dijelovima dana raskomotili.

Gradačac:

Izlazak sunca je bio u 05:53h, dok se zalazak očekuje u 17:57h. Danas se očekuje vedro vrijeme sa povremenom naoblakom. Jutarnja temperatura iznosila je 7°C a max dnevna će biti oko 18°C.

Policijska upava je zabilježila jučer jednu saobraćajnu nesreću oko 17h na regionalnom putu Kerep-Zelinja. U nesreći je bilo dvoje povrijeđenih. Trenutno traje uviđaj u još jednu saobraćajnu u Međiđi Donjoj.

Vatrogasno društvo je intervenisalo u Biberovom Polju od 16h do 19:30h. Gorjela je šuma, opožareno je oko 50 duluma. Intervenisalo je jedno vozilo sa 3 vatrogasca. Trenutno su na intervenciji u Međiđi Donjoj gdje se desila saobraćajna nesreća.

Hitna služba je zabilježila 63 pacijenta, a troje je upućeno u UKC Tuzla. Inormacije od Kriznog štaba Gradačac nismo dobili.

Brčko:

Policijska uprava je zabilježila jedno krivično djelo.

Vatrogasci su zabilježili 2 požara i jednu tehničku intervenciju.

Urgentni centar je imao 33 pregleda, rođena je jedna djevojčica a 3 osobe su umrle.

Kružni štab trenutno ima 459 osoba pod nadzorom. Pozitivnih osoba na virus COVID-19 još uvijek nema.