OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 15. 04. 2020. u 07 : 30 sati

U jutarnjim satima vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle na širem području Gračanice, Tuzle, Bihaća i Doboja, te mjestimično uz rijeku Lašvu. Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima, zbog niske jutarnje temperature moguća je mjestimična poledica. U južnim krajevima upozoravamo na jače udare vjetra..

Na dionici autoputa A-1 Lašva–Zenica jug obustavljen je saobraćaj zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart. Za vrijeme obustave (predviđeno do 19.04.) saobraćaj je preusmjeren na magistralni put, a isključenje i uključenje na autoput je na petlji Lašva.

Zbog radova u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na GP Bosanska Gradiška duga je kolona teretnih vozila na izlazu iz BiH.

Molimo vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.


Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Vardište, Karakaj i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica -10; Ivan Sedlo -3; Bihać -1; Jajce, Banja Luka, Doboj, Srebrenica 0; Bugojno, Grude, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Zenica 1; Livno 2; Drvar, Gradačac 3; Trebinje 6; Neum, Široki Brijeg, Stolac 8; Mostar 9; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 950 hPa, za 10 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevna temperatura od 10 do 16 °C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 13.04. 2020. – 19.04. 2020. godine

Prema prognostičkim kartama, tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini su izgledne stabilne vremenske prilike, sa malo padavina, uz duže sunčane intervale i temperature zraka iznad uobičajenih za ovaj period godine. Jutarnje vrijednosti kretaće se između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C. Maksimalne dnevne dostizaće od 20 do 25 °C. Kratkotrajno, prolazno pogoršanje, moguće je u utorak 14.04., usljed prolaska frontalnog poremećaja sa sjeveroistoka. Temperature će opasti, a nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja, dana 15.04. u centralnoj i istočnoj Bosni moguća je pojava mraza slabijeg intenziteta, pretežno pri tlu. U ovih par dana, maksimalne dnevne temperature dostizaće od 8 do 13 °C u Bosni, u Hercegovini 10 do 15 °C. Od sredine sedmice postepeno će biti toplije i u dane narednog vikenda maksimalne dnevne temperature će, gotovo posvuda, biti iznad 20 °C.
Dospjele padavine, mada ne u velikim količinama, dobro će doći usjevima i popraviće stanje vlažnosti tla.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati tokom dana. Nakon hladnog, mjestimično tmurnog jutra, temperature će porasti i biće ugodnije. Preporučljivo je posvetiti nešto više pažnje odijevanju, obzirom da će, i uz sunčane intervale, biti dosta svježije u odnosu na protekli period. U Hercegovini će bura povremeno kvariti ugođaj i pojačavati osjet hladnoće.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 iznosila je 3°C. Tokom dana sunčano sa naoblakom. Dnevna temperatura zraka između 12-14°C.

Hitna služba zabilježila je 41 pacijenta, a 2 lica su upućena u UKC Tuzla.

Policijska stanica je zabilježila 4 događaja pod ostalo.

Vatrogasna jedinica je imala mirna protekla 24 sata.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 1 krivično djelo i 1 saobraćajnu nesreću.

Vatrogasna jedinica je zabilježila 1 tehničku intervenciju.

Urgentni centar je evidentirao 34 pacijenta. Rođena su 3 dječaka i 1 djevojčica, a 4 lica su umrla.

A.Osmičić