STANJE NA CESTI U BIH

OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 14. 03. 2020. u 08 : 30 sati

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, na svim graničnim prelazima Bosne i Hercegovine pojačana je kontrola putnika i robe, ali trenutno nema dužih zadržavanja. Svi međunarodni granični prelazi sa Srbijom i Hrvatskom su u funkciji. Od sinoć su od strane Granične policije Crne Gore zatvoreni međunarodni prelazi Hum-Šćepan Polje i Vitine-Šule.

Na GP Brčko-Gunja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, dok je GP Deleuša-Vraćenovići zbog radova zatvoren za saobraćaj.

Polusatne obustave saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi su od 07 do 16 sati na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak. Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (dionica Crna Rijeka-Bjelajce) od 09 do 15 sati.

Zbog izvođenja radova na sanaciji tunela Balkana na magistralnom putu Mrkonjić Grad- Jajce, u vremenu od 08:00 do 15:00 sati saobraćat će se jednom trakom naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -4; Ivan Sedlo 2; Sokolac 3; Bihać, Sarajevo, Tuzla 6; Banja Luka, Bugojno, Doboj, Livno, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica 7; Bijeljina, Gradačac, Grude, Široki Brijeg, Zvornik 8; Trebinje 12; Mostar, Neum 14; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 3 hPa je viši od normalnog i stagnira.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje u Hercegovini i na jugoistoku Bosne može biti slaba kiša. U večernjim satima slabe padavine u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 7 do 13, na jugu do 17 °C.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike lošije su u odnosu na protekli period. Prolazak fronte iznad naše zemlje, uz zahlađenje i povremene padavine, nepovoljno će djelovati na osjetljive osobe. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je posvetiti više pažnje odijevanju.

Gradačac:

Jutros je sunce izašlo u 6:00h. Jutarnja temperatura je bila oko 3°C, dok ce max dnevna varirati oko 11°C. Dan će proteći uz oblačno vrijeme te mogući vjetar.

Policijska uprava je zabilježila 3 događaja pod ostalo.

Hitna je zabilježila 101 pacijenta u protekla 24 sata a dva pacijenta su upućena u UKC Tuzla.

Vatrogasna služba je prethodna 24 provela mirno.