OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 13. 05. 2020. u 08 : 00 sati

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika su preusmjerena obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Danas počinju radovi na izgradnji trake za spora vozila na planinskom prevoju Komar na magistralnom putu Donji Vakuf-Turbe. Za vrijeme izvođenja ovih radova vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Zbog minerskih radova danas od 11 do 15 sati, moguća je kraća obustava saobraćaja na magistralnom putu Šićki Brod-Srebrenik, u mjestu Potpeć.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori)

Na magistralnom putu Doboj-Derventa (dionici Johovac-Rudanka) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na GP Bosanska Gradiška pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području RS-a na snazi je potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro, a na području Distrikta Brčko od 23 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Dodatne informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati na bihamk.ba

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući u Srbiju, uz negativan test na COVID19 (ne stariji od 72 sata) i prijavu u konzulatu Srbije u zemlji gdje se trenutno nalaze.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinma i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Nešto više oblaka očekuje se u centralnim djelovima. Vjetar slab do umjeren južnog smjera. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu do 14, a najviša dnevna od 22 do 28 stupnjeva.

 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 11.05.2020. – 17.05.2020. godine

Prema sinoptičkim kartama, u prvih par dana sedmice pred nama, izgledno je prolazno, kratkotrajno pogoršanje vremenskih prilika, koje će kulminirati u utorak 12.05.2020. godine. Padavine će biti umjerenog intenziteta, neravnomjerno raspoređene, pretežno u dijelu Bosne i na sjeveru Hercegovine. Na sjeveroistoku Bosne, uz moguću grmljavinu. Dnevne temperature će opasti i biće osjetno svježije, naročito prema sjeveru zemlje. Nakon toga, od srijede, 13.05. uslijediće postepena stabilizacija vremenskih prilika, uz porast temperatura zraka i slabije izraženu mogućnost za lokalne padavine. Na izmaku narednog vikenda, prema aktuelnim kartama, moguća je promjena vremena, uz povećanu naoblaku i kišu.
Stanje vlažnosti tla djelimično će se popraviti u Bosni, a prognozirane padavine će povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Promjenljive vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetnika.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike su povoljne. Tokom prijepodneva će biti ugodnije sa više svježine, u drugom dijelu dana, usljed nadprosječnih temperatura, kod osjetljivih osoba moguće su nešto izraženije tegobe uz reakcije u vidu malaksalosti, nervoze i dekoncentracije. Učesnicima u saobraćaju savjetujemo oprezniju vožnju.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 12°C. Tokom dana vedro sa povremenom naoblakom. Maksimalna dnevna temperatura zraka oko 28°C.

Hitna služba evidentirala je 62 pacijenta u protekla 24 sata.

Vatrogasna jedinica provela je predhodni dan i noć mirno.

Policijska stanica evidentirala je 1 događaj pod ostalo.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 1 narušavanje javnog reda i mira.

Vatrogasna jedinica imala je 1 tehničku intervenciju.

Urgentni centar je zabilježio 44 pacijenta, rođene su 2 djevojčice i 1 dječak, a 1 lice je preminulo.

A.Osmičić