OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 13. 04. 2020. u 06 : 30 sati

Vremenski uvjeti jutros su povoljni, a promet vozila slabiji. Molimo vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, jutros od 08 sati do 19.04. do 08 sati, obustavlja se saobraćaj na dionici autoputa A-1 Lašva–Zenica jug. U navedenom periodu saobraćaj će se preusmjeriti na magistralni put, a isključenje i uključenje na autoput bit će na petlji Lašva.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Vardište, Karakaj i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jaki udari vjetra očekuju se u regijama Bihaća, Foče i Prijedora. Očekuje se da će udari juga u ovim regijama dostizati brzinu od 40 kilometara na sat, objavio je Meteoalarm.Žuti meteoalarm označava potencijalno opasno vrijeme. “Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom. U drugom dijelu dana u višim područjima Bosne se očekuje susnježica i snijeg, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.U utorak se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom. U drugom dijelu dana u višim područjima Bosne se očekuje susnježica i snijeg, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.Tokom poslijepodneva postepen prestanak padavina u Posavini i Krajini, a prema kraju dana ili u večernjim satima i u ostalim područjima.Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu od 9 do 13, a dnevna od 6 do 12, na jugu od 11 do 15 °C.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Uz povoljne biometeorološke prilike, izraženije u prvom dijelu dana, stabilnije vrijeme i duže sunčane intervale, većina populacije će se osjećati bolje. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Opšta slika će, sa noćnim satima, biti nešto lošija, usljed nadolazeće promjene vremena.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 12°C. Tokom dana djelimično oblačno i oblačno sa maksimalnom dnevnom temperaturom između 23-25°C.

Vatrogasna jedinica je provela noć mirno.

Policijska stanica je evidentirala 2 remećenja javnog reda i mira, te 6 događaja pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 53 pacijenta, a 3 lica su upućena u UKC Tuzla.

Brčko:

Policijska uprava je provela noć bez evidencija.

Vatrogasna jedinica je imala 2 požarne i 3 tehničke intercencije.

Urgentni centar je zabilježio 27 pacijenata, a jedno lice je preminulo.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić