OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 12. 05. 2020. u 06 : 30 sati

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje kroz tunel Ormanica od danas je obustavljen saobraćaj. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjeravaju se novoizgrađenom saobraćajnicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Doboj-Derventa (dionici Johovac-Rudanka) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.


U RS-u dozvoljeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta i u dane vikenda. Ostaje i dalje na snazi potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući u Srbiju, uz negativan test na COVID19 (ne stariji od 72 sata) i prijavu u konzulatu Srbije u zemlji gdje se trenutno nalaze.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima u većem dijelu Bosne i na sjeveru Hercegovine, uglavnom prije podne. Na sjeveroistoku Bosne je moguća i grmljavina. Poslije podne, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, a samo ponegdje na jugu i jugozapadu moguće su padavine. Vjetar slab do umjeren na momente i pojačan promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 7 do 14, na jugu do 18, a najviša dnevna temperatura u Posavini i Krajini od 8 do 15, u ostaku Bosne do 20, a na jugu zemlje od 20 do 23 stupnja.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 11.05.2020. – 17.05.2020. godine

Prema sinoptičkim kartama, u prvih par dana sedmice pred nama, izgledno je prolazno, kratkotrajno pogoršanje vremenskih prilika, koje će kulminirati u utorak 12.05.2020. godine. Padavine će biti umjerenog intenziteta, neravnomjerno raspoređene, pretežno u dijelu Bosne i na sjeveru Hercegovine. Na sjeveroistoku Bosne, uz moguću grmljavinu. Dnevne temperature će opasti i biće osjetno svježije, naročito prema sjeveru zemlje. Nakon toga, od srijede, 13.05. uslijediće postepena stabilizacija vremenskih prilika, uz porast temperatura zraka i slabije izraženu mogućnost za lokalne padavine. Na izmaku narednog vikenda, prema aktuelnim kartama, moguća je promjena vremena, uz povećanu naoblaku i kišu.
Stanje vlažnosti tla djelimično će se popraviti u Bosni, a prognozirane padavine će povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Promjenljive vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetnika.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati, izraženije u prvom dijelu dana. Uz tmurno vrijeme i padavine, kod meteoropata su moguće umjerene tegobe, ponajviše u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Osjet hladnoće, usljed osvježenja i većeg sadržaja vlage u zraku, također bi se mogao pojačati tokom dana. Opšta slika će biti lošija u Bosni, a negativni uticaj vremenskih prilika će, u cijeloj zemlji, oslabiti sa dolaskom noći.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 17°C. Tokom dana djelimično oblačno sa mogućom kišom. Maksimalna dnevna temperatura zraka u Gradačcu oko 17°C.

Policijska stanica i Profesionalna vatrogasna jedinica nisu imali intervencija u protekla 24 sata.

Hitna služba evidentirala je 83 pacijenta a 1 lice je upućeno u UKC Tuzla.

BRČKO:

Civilna zaštita i Profesionalna vatrogasna jedinica su imali po 1 intervenciju.

Policija je imala mirnu smjenu, dok je u Urgentnom centru evidentirano 66 pacijenata, rođene su 3 djevojčice a 1 osoba je preminula.

A.Osmičić