STANJE NA CESTI U BIH

OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 12. 03. 2020. u 07 : 25 sati

U jutarnjim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Posebno izdvajamo dionice uz rijeke Drinu i Bosnu. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, u vremenu od 09 do 15 sati.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u našoj zemlji vedro. Po kotlinama Bosne ima magle.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Sokolac -2; Drvar -1; Bugojno, Livno 0; Sanski Most, Zenica 1; Bjelašnica, Grude, Jajce, Široki Brijeg, Stolac 2; Ivan Sedlo, Prijedor 3; Banja Luka, Doboj, Tuzla 4; Mostar, Sarajevo, Srebrenica 5; Zvornik 6; Trebinje 7; Bijeljina, Neum 8; Bihać 10; Gradačac 13; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i stagnira.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama Bosne magla ili sumaglica. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Dnevna tempertaura od 17 do 24 °C.

 BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Duži sunčani periodi i porast temperatura pozitivno će djelovati na većinu populacije. Tokom prijepodneva će biti ugodnije u odnosu na drugi dio dana, kada bi se usljed strujanja toplog zraka i nešto izraženijeg osjeta sparine, kod hroničnih bolesnika i meteoropata mogle pojačati tegobe u vidu glavobolje, umora, dekoncentracije. Poželjno je slojevito se odjenuti, kako bi se po potrebi raskomotili.

Gradačac:

Danas pretežno sunčano uz moguću naoblaku u poslije podnevnim satima. Jutarnja temperatura 7°C dok je max dnevna 22°C.

Prekid u vodosnabdijevanju će imati ul. 7. Bataljona, ul. Hasana Durmiševica, dio ul. Šehida, dio ul. 6. Aprila do 10h. Kako nam javlja Komunalac.

Hitna služba je zabilježila 111 pacijenata, a tri lica su upućena u UKC Tuzla u protekla 24h.

Policijska uprava je zabilježila 4 događaja pod ostalo.

Vatrogasci su imali intervenciju u Okanovićima, gdje je gorilo nisko raslinje u periodu od 15:34-17:50. Intervenisalo je jedno vozilo sa 3 vatrogasca.

Brčko:

Vatrogasno društvo je imalo mirnu smjenu.

Policijska uprava je zabilježila jedno narušavanje reda i mira.

Hitna je zabilježila 85 lica te jednu umrlu osobu.