OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 11. 04. 2020. u 06 : 30 sati

Suh kolovoz i slaba frekvencija vozila karakterišu ovoga jutra saobraćanje u BiH.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Danas od 12 sati do sutra do 18 sati na području RS-a zabranjuje se kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini većinom umjereno, prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C, na jugu zemlje do 26°C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 06.04.2020 – 12.04.2020

Prema prognostičkim kartama tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuju stabilne vremenske prilike, bez padavina, uz duže sunčane intervale i postepeni porast temperatura zraka. Do 09.04. izgledni su svakodnevni, slabiji jutarnji mrazevi u unutrašnjosti, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -2 do 4 °C, u Posavini i Hercegovini od 8 do 10 °C. Danju će biti toplije, uz maksimalne dnevne vrijednosti od 12 do 18 °C u centralnim područjima, na sjeveru i krajnjem jugu zemlje do 20 °C, moguće i koji stepen iznad. Sa danima narednog vikenda, dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima, što će u potpunosti umanjiti mogućnost pojave mraza.
Stanje vlažnosti zemljišta još uvijek je povoljno, što će omogućiti kvalitetnu predsjetvenu pripremu. Pri tome bi nedostatak padavina u narednom periodu, mogao usporiti početne faze razvoja kod povrtlarskih kultura, stoga je neophodno provoditi mjere navodnjavanja.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Prvi dio dana svježiji i ugodniji, dok će poslijepodnevni sati proteći uz neuobičajeno visoke temperature i nešto izraženiji osjet sparine, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u 8 sati iznosila je 10°C. Danas djelimično oblačno sa maksimalnom temperaturom zraka između 19-22°C.

Vatrogasna jedinica je imala jednu mirnu noć.

Policijska stanica je evidentirala 1 događaj pod ostalo i 1 saobraćajnu nesreću na jezeru “Hazna”.

Hitna služba je evidentirala 54 pacijenta i 2 lica su upućena u UKC Tuzla.

Brčko:

Policijska uprava je evidentirala 1 krivično djelo.

Vatrogasna jedinica je imala 5 požarnih i 3 tehničke intervencije.

Urgentni centar je evidentirao 41 pacijenta, rođena su 2 dječaka a 3 lica su preminula.

A.Osmičić