I za danas su meteorolozi najavili kišu u većem dijelu zemlje, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. U jutarnjim satima na dionicama uz riječne tokove skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost, zbog magle. Povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Širom zemlje će biti pljuskova i grmljavine. Jače grmljavinsko nevrijeme je najizglednije u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25°C. U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prolazan pljusak kiše je moguć od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 23°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Nestabilno i povremeno tmurno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, loše će djelovati na raspoloženje većine stanovništva. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije i nesanice. Prije podne ugodnije, u drugom dijelu dana, usljed nešto izraženijeg osjeta sparine, preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se između 11 i 16 °C, maksimalne dnevne između 16 i 20 °C, u Hercegovini i Posavini do 25 °C, mjestimično koji °C iznad.
Stanje vlažnosti tla je zadovoljavajuće. Pri tome će nestabilne vremenske prilike dovoditi do prekida u provođenju radova na otvorenom. Mogući su intenzivniji napadi biljnih bolesti i štetnika.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 17°C. Tokom dana promjenjivo i djelimično oblačno vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 24°C. Mogući lokalni pljuskovi.

U protekla 24 sata:

  • Vatrogasna jedinica nije imala intervencija
  • Policijska stanica evidentirala je 1 događaj pod ostalo
  • Hitna služba evidentirala je 73 pacijenta, a 2 lica su upućena u UKC Tuzla

BRČKO:

U protekla 24 sata:

  • Policijska uprava nije imala intervencija
  • Vatrogasna jedinica imala je 2 tehničke i 1 požarnu intervenciju
  • Urgentni centar evidentirao je 60 pacijenata, a rođene su i 2 djevojčice

A.Osmičić