OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 09. 05. 2020. u 06 : 25 sati

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom kolovozu, uz slabiji promet vozila. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz regulaciju svjetlosne signalizacije (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na izlazu iz Doboja (smjer ka autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Pojačan je promet teretnih vozila na GP Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.


U RS-u dozvoljeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta i u dane vikenda. Ostaje i dalje na snazi potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).
Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.
Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u našoj zemlji sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 6; Bugojno, Sokolac 8; Srebrenica 9; Ivan Sedlo, Livno, Prijedor, Sarajevo 10; Grude, Sanski Most, Zenica 11; Banja Luka, Široki Brijeg, Zvornik 12; Bihać, Bijeljina, Doboj, Tuzla 13; Mostar 14; Neum 16; Gradačac 18; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 04.05.2020. – 10.05.2020. godine

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u većem dijelu naredne sedmice preovladavaće stabilno vrijeme, uz dnevne temperature primjerene ovom dijelu godine. Kratkotrajno pogoršanje praćeno padavinama, ne suviše jakog intenziteta, moguće je sa utorka na srijedu, pri tome će u poslijepodnevnim satima 06.05. uticaj fronte oslabiti, te se očekuje stabilizacija vremenskih prilika. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Od četvrtka 07.05. jutra će, obzirom na vedrije noći, biti osjetno svježija, sa temperaturama koje će se kretati od 2 do 6 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 10 °C. Danju će maksimalne vrijednosti dostizati od 12 do 18 °C u Bosni, u Hercegovini do 22 °C. Prema kraju sedmice jutra će postepeno biti toplija.
Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla u cijeloj zemlji djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Vremenske prilike u narednom periodu pogodovaće razvoju biljnih bolesti.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja i ugodnije će se osjećati. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene. Obzirom da će tokom dana biti dosta toplije, u odnosu na svježiji jutarnji period, naročito u unutrašnjosti, poželjno je slojevito se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima.

GRADAČAC:

Policijska stanica evidentirala je 1 događaj pod ostalo.

Vatrogasna jedinica imala je mirnu smjenu.

Hitna služba evidentirala je 58 pacijenata, a 1 lice je upućeno u UKC Tuzla.

BRČKO:

Policijska uprava provela je noć i dan mirno.

Vatrogasna jedinica imala je 2 požarne i 1 tehničku intervenciju.

Hitna služba evidentirala je 44 pacijenta, rođena je jedna djevojčica i 3 lica su preminula.

A.Osmičić