OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 09. 04. 2020. u 07 : 50 sati

Vremenski uvjeti jutros su povoljni i saobraća se po suhom kolovozu, uz dobru vidljivost i slabiji promet vozila. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04..

U toku su radovi na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1. Za vrijeme ovih radova saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na regionalnom putu Priboj-Sapna (dionici Rastošnica-Goduš) danas i sutra, zbog sanacionih radova, saobraćaj se obustavlja u vremenu od 07 do 19 sati. Za vrijeme ove obustave u funkciji su alternativni pravci Snježnica-Priboj-Tuzla i Sapna-Kalesija-Tuzla-Priboj.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Buna-Tasovčići, na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Sokolac -2; Bjelašnica i Drvar 0; Bugojno, Prijedor i Sanski Most 1; Banja Luka, Bihać, Jajce, Livno i Zenica 2; Ivan Sedlo, Stolac i Tuzla 4; Sarajevo, Široki Brijeg i Zvornik 5; Grude 6; Trebinje 9; Gradačac 10; Mostar i Neum 11°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 950Pa, za 11hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 24°C.

 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 06.04.2020 – 12.04.2020

Prema prognostičkim kartama tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuju stabilne vremenske prilike, bez padavina, uz duže sunčane intervale i postepeni porast temperatura zraka. Do 09.04. izgledni su svakodnevni, slabiji jutarnji mrazevi u unutrašnjosti, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -2 do 4 °C, u Posavini i Hercegovini od 8 do 10 °C. Danju će biti toplije, uz maksimalne dnevne vrijednosti od 12 do 18 °C u centralnim područjima, na sjeveru i krajnjem jugu zemlje do 20 °C, moguće i koji stepen iznad. Sa danima narednog vikenda, dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima, što će u potpunosti umanjiti mogućnost pojave mraza.
Stanje vlažnosti zemljišta još uvijek je povoljno, što će omogućiti kvalitetnu predsjetvenu pripremu. Pri tome bi nedostatak padavina u narednom periodu, mogao usporiti početne faze razvoja kod povrtlarskih kultura, stoga je neophodno provoditi mjere navodnjavanja.


BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA


Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilizacija vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast dnevnih temperaturnih vrijednosti ugodno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima u poslijepodnevnim satima, obzirom da će biti neuobičajeno toplo.

Gradačac:

Jutarnja temperatura zraka izmjerena u 8:00 sati iznosila je 6°C. Danas se očekuje vedro i sunčano vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka od 20-22°C.

Hitna služba zabilježila je 36 pacijenata, jedan je upućen u UKC Tuzla a 5 ih je bilo loko.

Policijska stanica je evidentirala 1 događaj pod ostalo i 1 krivično djelo teške krađe u Sarajevskoj ulici.

Vatrogasna jedinica je intervenisala 2 puta. U 15:25 sati gasili su nisko raslinje u Škorićima, a u 17:20 intervenisali su na požaru gdje je gorila šuma i šljivik (Četernica) u Sibovcu. Oba puta je intervenisalo 1 vozilo sa 4 vatrogasca.

Brčko:

Policijska uprava je imala mirnu noć.

Vatrogasna jedinica je imala 2 požarne i 3 tehničke intervencije.

Hitna služba je evidentirala 41 pacijenta, rođen je jedan dječak a 2 lica su preminula.

#OSTANITEDOMA

A.oSMIČIĆ