OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 09. 03. 2020. u 07: 30 sati

Na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, ovoga jutra upozoravamo na moguću poledicu.

Vozačima skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 09 do 15 sati.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je na području Krajine i dijelu sjevera Bosne vedro. U većem dijelu zemlje je oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica i Drvar -6; Bihać, Livno, Prijedor i Sanski Most -3; Banja Luka -2; Jajce 0; Ivan Sedlo 1; Bugojno i Sarajevo 2; Tuzla i Zenica 3; Gradačac 4; Bijeljina, Grude i Široki Brijeg 5; Stolac i Trebinje 6; Mostar i Neum 8°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939Pa, za 3hPa je manji od normalnog i opada.

Danas u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sunčanije na području Krajine i dijela sjevera Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Uz povoljniju biometeorološku prognozu, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropati također neće imati jačih tegoba. Nakon prohladnog jutra, tokom dana će biti ugodnije, sa porastom temperatura. Moguće su slabije reakcije na vrijeme, ponajviše zbog zadržavanja naoblake tokom prijepodneva u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni. Poslijepodnevni sati će biti ugodniji u cijeloj zemlji.

Gradačac:

Komunalac nije imao prekida u snabdijevanju korisnika.

Za vatrogasno društvo je noć bila mirna.

Hitna služba je zabilježila 42 pregleda u noćnoj smjeni.

Policijska uprava je registrovala jedan događaj pod ostalo i jednu saobraćajnu nesreću u ul. Šehitluci. Jedno lice je imalo lakše tjelesne povrede.

Jutarnja temperatura je iznosila 5°C. Danas metereolozi predviđaju djelimično oblačno vrijeme sa max 11°C. U večernjim satima će pasti na min 2°C.

Brčko:

Vatrogasna služba je zabilježila jednu intervenciju pod ostalo.

Policijska uprava je imala jedno kazneno djelo.

Hitna služba je zabilježila dvije novorođene bebe (dječak i djevojčica), a jedno lice je umrlo.