OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 08. 04. 2020. u 08 : 15 sati

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se po suhom kolovozu, dok je u višim predjelima zbog niske jutarnje temperature moguća mjestimična poledica. Promet vozila je slabiji, a molimo vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Priboj-Sapna (dionici Rastošnica-Goduš) danas i naredna dva dana (08.-10.04.) zbog sanacionih radova saobraćaj će biti obustavljen od 07 do 19 sati. Za vrijeme ove obustave u funkciji su alternativni pravci Snježnica-Priboj-Tuzla i Sapna-Kalesija-Tuzla-Priboj.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (u mjestu Bjelajce), saobraćaj je od 09 do 15 sati obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Vardište, Karakaj i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica -4; Drvar -1; Bugojno, Sanski Most 0; Bihać, Jajce, Zenica, Banja Luka 1; Ivan Sedlo, Doboj 2; Grude, Tuzla, Zvornik 3; Sarajevo, Stolac 6; Gradačac, Široki Brijeg 7; Trebinje 9; Livno 10; Neum 12; Mostar 15; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 954 hPa, za 15 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati vedro. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 15 do 21, na jugu do 24 °C.

 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

za period: 06.04.2020 – 12.04.2020

Prema prognostičkim kartama tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini se očekuju stabilne vremenske prilike, bez padavina, uz duže sunčane intervale i postepeni porast temperatura zraka. Do 09.04. izgledni su svakodnevni, slabiji jutarnji mrazevi u unutrašnjosti, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -2 do 4 °C, u Posavini i Hercegovini od 8 do 10 °C. Danju će biti toplije, uz maksimalne dnevne vrijednosti od 12 do 18 °C u centralnim područjima, na sjeveru i krajnjem jugu zemlje do 20 °C, moguće i koji stepen iznad. Sa danima narednog vikenda, dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima, što će u potpunosti umanjiti mogućnost pojave mraza.
Stanje vlažnosti zemljišta još uvijek je povoljno, što će omogućiti kvalitetnu predsjetvenu pripremu. Pri tome bi nedostatak padavina u narednom periodu, mogao usporiti početne faze razvoja kod povrtlarskih kultura, stoga je neophodno provoditi mjere navodnjavanja.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Prvi dio dana svježiji i ugodniji, dok će poslijepodnevni sati proteći uz relativno visoke temperature, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti.

Gradačac:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 6°C. Danas će biti pretežno vedro i sunčano sa temperturom od 17-19°C.

Policijska stanica je evidentirala 1 krivično djelo u Ledenicama Donjim i 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 42 pacijenta a jedno lice je upućeno u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica je intervenisala 2 puta. Gorilo je nisko raslinje od 16:15-17:30 sati u ul. 1. Marta gdje je intervenisalo 1 vouilo i 4 vatrogasca, a druga intervencija je bila odlazak u Tuzlu kao ispomoć tuzlanskim vatrogascima od 16:00-23:00 sati.

Brčko:

Policijska uprava evidentirala je 1 saobraćajnu nesreću.

Vatrogasna jedinica imala je 2 požarne i 1 tehničku intervenciju.

Hitna služba evidentirala je 27 pacijenata, rođena je jedna djevojčica, a 2 lica su preminula.

A.Osmičić