OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 06. 05. 2020. u 08 : 00 sati

Zbog većeg odrona na magistralnom putu Kladanj-Tuzla (u mjestu Vitalj) obustavljen je saobraćaj za šlepere i teretna vozila sa prikolicom. Ostala vozila na ovoj lokaciji saobraćaju otežano. 

U većem dijelu Bosne pada kiša, pa se vozi po mokrom i klizavom kolovozu, dok je u Hercegovini uglavnom suho. Upozoravamo na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Isti režim saobraćaja (dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom) aktuelan je i na dionici A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), gdje su u toku radovi na sanaciji mosta.

Na izlazu iz Doboja (smjer ka autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. S obzirom da je ovo frekvenan put, formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Tuzla-Orašje, Jelah-Doboj, Donja Orahovica-Šićki Brod, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.
Na području RS-a zbog Đurđevdana potpuna zabrana kretanja danas će biti na snazi od 15 sati do sutra ujutro do 05 sati. 

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).
Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.
Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini, jutro i veći dio prijepodneva pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Na planinama može padat susnježica ili slab snijeg. U ostatku dana bez padavina i postupno razvedravanje. Više sunčanih perioda očekuje se u sjevernim područjima. Vjetar slab do umjeren sjevernog smjera. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 13, a najviša dnevna od 10 do 16, na jugu i sjeveru od 16 do 20 stupnjeva.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 04.05.2020. – 10.05.2020. godine

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u većem dijelu naredne sedmice preovladavaće stabilno vrijeme, uz dnevne temperature primjerene ovom dijelu godine. Kratkotrajno pogoršanje praćeno padavinama, ne suviše jakog intenziteta, moguće je sa utorka na srijedu, pri tome će u poslijepodnevnim satima 06.05. uticaj fronte oslabiti, te se očekuje stabilizacija vremenskih prilika. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti. Od četvrtka 07.05. jutra će, obzirom na vedrije noći, biti osjetno svježija, sa temperaturama koje će se kretati od 2 do 6 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 10 °C. Danju će maksimalne vrijednosti dostizati od 12 do 18 °C u Bosni, u Hercegovini do 22 °C. Prema kraju sedmice jutra će postepeno biti toplija.
Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla u cijeloj zemlji djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati provođenje radova na otvorenom. Vremenske prilike u narednom periodu pogodovaće razvoju biljnih bolesti.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana. Tokom prijepodneva preporučljivo je posvetiti više pažnje odijevanju, obzirom da će usljed većeg sadržaja vlage u zraku, osjet hladnoće biti pojačan. Negativni uticaj vremenskih prilika najprije će oslabiti na sjeveru, a do kraja dana i u ostatku zemlje. Poželjno je umanjiti aktivnosti.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 iznosila je 9°C. Tokom dana djelimično oblačno i kiša sa maksimalnom temperaturom zraka od 16°C.

Vatrogasna jedinica je protekla 24 sata provela mirno.

Policijska stanica evidentirala je 1 krivično djelo teške krađe i 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 58 pacijenata u protekla 24 sata, a 4 lica su upućena u UKC Tuzla.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 2 krivična djela.

Vatrogasna jedinica imala je 2 tehničke intervencije.

Urgentni centar evidentirao je 47 pregleda, a 1 lice je preminulo.

A.Osmičić