OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 04. 04. 2020. u 07 : 50 sati

Frekvencija vozila ovoga jutra je slabijeg intenziteta, a vozačima skrećemo pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Pojačan je promet teretnih vozila na ulazu u BIH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Molimo vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području  RS-a zabranjuje se kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta od danas 04.04. u 12 sati do sutra 05.04. u 18 sati.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Buna-Tasovčići, zbog čega se na mjestu izvođenja radova saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove muguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4, na jugu zemlje do 7, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16, a na jugu zemlje do 19 stupnjeva.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Opšta slika je povoljna. Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Jutarnji sati će biti prohladni, stoga je u ovom periodu neophodno posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od nižih temperatura, u ostatku dana toplije i znatno ugodnije.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 30.03. 2020. – 05.04. 2020. godine

Prema kartama prognostičkih modela, nakon relativno toplog posljednjeg martovskog vikenda, većim dijelom naredne sedmice očekuje se hladnije vrijeme, praćeno povećanom naoblakom i povremenim padavinama slabijeg intenziteta, na jugu pretežno sa kišom, u unutrašnjosti zemlje moguće sa snijegom. Preovladavaće sjeverni vjetar. Od utorka 31.03. izgledna je pojava jutarnjih mrazeva umjerenog intenziteta, pri čemu će se minimalne temperature kretati od -6 do 0 u centralnim područjima zemlje, na sjeveru i jugu do 4 °C. Maksimalne dnevne dostizaće od 0 do 4 °C u unutrašnjosti, na jugu do 8 °C. Od četvrtka 02.04., opasnost od pojave mraza će se umanjiti, pri tome će jutarnje temperature oscilirati od 0 do 6 °C. Danju će otopliti, preovladavaće sunčanije vrijeme, a maksimalne temperature dostizaće krajem vikenda između 6 i 10 °C u centralnim dijelovima zemlje, u Krajini, Posavini i Hercegovini od 12 do 14 °C. Pojava mraza mogli bi uzrokovati štete na ranocvjetajućim kulturama, stoga je preporučljivo pratiti prognoze i savjete stručnih službi, kako bi poljoprivrednici pravovremeno reagovali

Gradačac:

Jutarnja temperatura iznosila je 4°C u 8h. Danas u toku dana pretežno sunčano sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 16°C.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija osim firme “Famaco” u protekla 24h.

Policijska uprava je zabilježila 4 događaja pod ostalo.

Hitna služba je evidentirala 41 pacijenta a jedno lice je upućeno u UKC Tuzla.

Brčko:

Policijska uprava je evidentirala 1 saobraćajnu nesreću.

Vatrogasna jedinica je evidentirala jednu tehničku intervenciju.

Urgentni centar je imao 27 pacijenata u protekla 24h i rođena je jedna djevojčica.