OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 02. 05. 2020. u 07 : 00 sati

U većem dijelu BIH jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

U tunelu Vranduk (Zenica-Nemila) ni večćeras, zbog praznika, neće biti obustave saobraćaja.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf) od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Tuzla-Orašje, Jelah-Doboj, Donja Orahovica-Šićki Brod, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog međunarodnog praznika 1. Maj zabranjen je prevoz eksplozivnih materija u BIH.  Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je svakodnevno u vremenu od 20 do 05 sati.
Zabrana kretanja za vrijeme praznika 1. Maj na području RS-a trajaće danas od 12 sati do sutra ujutro do 5 sati ujutro i sutra (nedjelja) od 12 sati do ponedjeljka u 5 sati ujutro.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Prognozirana količina padavina se kreće između 10 i 25 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab, prije podne južnog smjera. Sredinom dana vjetar mijenja smjer na zapad i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 13 i 19°C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 27.04.2020 – 03.05.2020. godine

Prema kartama prognostičkih modela, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće promjenljivo vrijeme, sa povremenim padavinama u vidu kiše i lokalnih pljuskova, koji će biti intenzivniji u centralnim i istočnim predjelima Bosne, kao i zaleđu Hercegovine. Temperaturni režim neće se bitnije promijeniti. Jutra će biti malo svježija sa minimalnim temperaturama zraka od 3 do 9 u Bosni, u Hercegovini 9 do 14 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće u centralnim područjima iznad 20 °C, na jugu i sjeveru zemlje do 25 °C, mjestimično i koji stepen iznad. Sa narednim vikendom dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima.
Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Smjene sunčanih i toplijih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je nepovoljna za veći dio zemlje. Pogoršanje vremena, praćeno padavinama i vjetrom, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom. Poslije podne, u Hercegovini će opšta slika biti nešto ljepša.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 12°C. Tokom dana kišovito sa mogućim pljuskovima. Maksimalna dnevna temperatura zraka oko 16°C.

Vatrogasna jedinica provela je protekla 24 sata mirno.

Hitna služba evidentirala je 43 pregleda, a 1 lice je upućeno u UKC Tuzla u protekla 24 sata.

Policijska stanica evidentirala je 2 događaja pod ostalo i 1 saobraćajnu nesreću u Ul.Hazna kod JZU “Banja Ilidža”.

BRČKO:

Pripadnici policije su evidentirali 2 saobraćajne nesreće i 2 remećenja javnog reda i mira.

Vatrogasna jedinica imala je 1 tehničku intervenciju.

Urgentni centar zabilježio je 39 pregleda, a 1 lice je preminulo.

Civilna zaštita imala je 1 deminersku intervenciju.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić