OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 30. 04. 2020. u 08 : 15 sati

Jutros se u većem dijelu BIH saobraća po mokrom kolovozu, dok na dionicama u kotlinama upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Isti režim saobraćaja (dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom) aktuelan je i na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin , gdje su u toku radovi na redovnom servisiranju tunela: Vis, 25.novembar i Grab.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Zbog praznika,  sutra (petak) i u subotu neće biti obustava saobraćaja kroz tunel Vranduk.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf) od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Tuzla-Orašje, Jelah-Doboj, Donja Orahovica-Šićki Brod, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Pojačan je promet teretnih vozila na ulazu u BIH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog međunarodnog praznika 1. Maj zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBIH od danas u 15 sati do 03.05. do 24 sata.

Na području FBIH potpuna zabrana kretanja u periodu od 01. – 03. 05. bit će na snazi od 22 sata do 05 sati ujutro.   

Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 20 do 05 sati.
Zabrana kretanja za vrijeme praznika 1. Maj na području RS-a trajaće od petka 1. 05. u 12 do subote, 2.05. u 5 sati ujutro. Također, od subote u 12 do nedjelje u 5 sati ujutro i od nedjelje u 12 do ponedjeljka u 5 sati ujutro.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 1; Ivan Sedlo 6; Bugojno, Livno 9; Jajce 10; Drvar, Grude, Sarajevo, Zenica, Srebrenica, Trebinje 11; Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla 12; Stolac, Banja Luka, Doboj, Prijedor 13; Gradačac, Mostar, Neum, Bijeljina 14; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 938 hPa, za 1 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoij zemlji preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana su mogući lokalni pljuskovi, rijetko praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 17 do 24 °C.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 27.04.2020 – 03.05.2020. godine

Prema kartama prognostičkih modela, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće promjenljivo vrijeme, sa povremenim padavinama u vidu kiše i lokalnih pljuskova, koji će biti intenzivniji u centralnim i istočnim predjelima Bosne, kao i zaleđu Hercegovine. Temperaturni režim neće se bitnije promijeniti. Jutra će biti malo svježija sa minimalnim temperaturama zraka od 3 do 9 u Bosni, u Hercegovini 9 do 14 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće u centralnim područjima iznad 20 °C, na jugu i sjeveru zemlje do 25 °C, mjestimično i koji stepen iznad. Sa narednim vikendom dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima.
Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Smjene sunčanih i toplijih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina populacije će biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije, a hronični bolesnici i meteoropate će osjetiti olakšanje. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, u drugom dijelu dana umanjiti aktivnosti, obzirom da će biti toplije uz nešto izraženiji osjet sparine.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 15°C. Tokom dana pretežno oblačno sa maksimalnom temperaturom zraka od 22°C.

Policijska stanica evidentirala je 1 remećenje javnog reda i mira, te 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 41 pacijenta, 4 lica su upućena U UKC Tuzla u protekla 24 sata.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO:

Policijski službenici nisu imali intervencija.

Vatrogasna jedinica imala je 1 tehničku i 1 požarnu intervenciju, gdje je gorilo nisko raslinje.

Urgentni centar zabilježio je 57 pacijenata, a 2 lica su preminula.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić