Stanje na cestama 21. 05. 2020.

Magla i niska oblačnost u jutarnjim satima smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u višim predjelima (Mlinište). Saobraća se po mjestimično mokrom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Skrećemo pažnju na jače udare vjetra u južnim krajevima.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na planinskom prevoju Komar na magistralnom putu Donji Vakuf-Turbe vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori)

Zbog radova na održavanju rasvjete u tunelu Karaula na magistralnom putu Kladanj-Olovo od 09 do 17:30 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

VRIJEME:Smjena godišnjih doba u narednim danima

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda još danas će se zadržati pretežno oblačno vrijeme, već od popodne doći će do postepenog razvedravanja. U ranim jutarnjim satim ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne može biti slabe kiše. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovin umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura prognozirana je od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 17 do 22, na jugu do 25 stepeni.

Sunčano vrijem najalvjeno je za petak i subotu. Za sutra je najavljena jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 18 do 23, na jugu od 22 do 27 stepeni.

U subotu će biti također pretežno sunčano uz umjeren i prolazan porast naoblake poslije podne. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 22 do do 28 stepena.

Prognoza za prvi dan Ramazanskog bajrama

U nedjelju, prvog dana Ramazanskog bajrama, u Bosni je najavljeno pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima. 

U Hercegovini prije podne sunčano, a poslije podne naoblačenje praćeno lokalnim pljuskovima. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 16 do 22, na jugu od 23 do 28 stepeni.

Biometeorološka prognoza povoljnija

Uz postepenu stabilizaciju i povremene sunčane intervale, meteoropati i hronični bolesnici danas će u manjoj mjeri osjećati tegobe.

U centralnim i istočnim područjima Bosne i Hercegovine, usljed dužeg zadržavanja naoblake i padavina, kod osjetljivijih osoba moguće su slabije poteškoće u vidu neraspoloženja, glavobolje i dekoncentracije.

Tokom jutra će također biti svježije, čemu bi trebalo posvetiti pažnju. Opća slika će biti ljepša na jugu zemlje, mada bi i ovdje bura mogla povremeno kvariti ugođaj, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 55 intervencija, na svijet su došle 4 bebe, tri djevojčice i jedan dječak.

Policijska stanica j eu proteklom periodu evidentirala jednu saobraćajnu nezgodu i jedno krivično djelo.

Vatrogasna jedinica je u protekla 24 sata imala jednu tehničku intervenciju.

Gradačac:

Hitna služba je u toku 24 sata 58 pacijenata.

Policijska stanica je u toku 24 sata evidentirala jedno krivično djelo i tri slučaja pod ostalo.

Komunalno nema problema u snabdijevanju gradskog vodovoda.

Vatrogasan jedinica nije imala intervencija.

PORODILIŠTE UKC TUZLA – Rođeno je 15 beba, sedam djevojčica i osam dječaka.

Jutarnja temperatura u Gradačcu 12°C, najviša dnevna od 18°C do 20°C. Vrijeme danas oblačno sa kraćim sunčanim intervalima.