Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će tokom predstojećih prvomajskih praznika u RS, najvjerovatnije, biti proširen policijski sat, u okviru mjera sprečavanja širenja koronavirusa. 

Šeranić je istaknuo da bi o ovim mjerama danas trebao odlučivati Republički štab za vanredne situacije u skladu s rezultatima u suzbijanju virusa.

On je rekao da bi policijski sat mogao biti proširen zbog primjetnog većeg okupljanja pa i zbog toga što u zajednici u posljednje vrijeme popušta disciplina u poštivanju mjera, prije svega kod pojedinaca u korištenju zaštitnih sredstava.

– Vjerovatno će se ići na to da se proširi policijski sat. Vidjet ćemo u kom segmentu i na koji način – rekao je Šeranić za RTRS.

On je ocijenio da je neophodno uskladiti postepeno ublažavanje mjera u vezi s virusom u RS i Federaciji BiH da bi se izbjegle štetne posljedice.

Šeranić je istaknuo da se, u tom smislu, mora kontrolirati kretanje ljudi, jer je na početku epidemije bilo prijenosa virusa u RS iz, naprimjer, Mostara i Tuzle. 

– Mjere moraju biti sinhronizirane, jer ukoliko idete prema njihovom ublažavanju, morate ići korak po korak da biste znali koja mjera u kom trenutku neće biti pogodna, a sve uz epidemiološko praćenje da li broj pozitivnih lica na virus raste, ostaje isti ili pada. Ukoliko raste, mora se ići u restrikciju ublaženih mjera – rekao je Šeranić.

On je ponovio da su, bez obzira na posljednje ublažavanje mjera u RS, lična odgovornost pojedinca i poštivanje mjera zaštite presudni u borbi protiv virusa. (avaz.ba)

A.Osmičić