U Republici Srpskoj koronavirus potvrđen je kod još dvije osobe i broj ukupno zaraženih u tom bh. entitetu sada iznosi 348 – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Pojasnio je da je u protekla 24 sata izvršeno 179 laboratorijskih analiza.

Kada su u pitanju novozaraženi, riječ je o dva muškarca iz Banje Luke i Laktaša, srednje i mlađe životne dobi.

– Jedan od njih je već hospitalizovan i bio je u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) RS sa srednje teškom kliničkom slikom, a drugi je imao kontakt s pozitivnom osobom – rekao je on.

Naglasio je da bez obzira što je svega dvoje potvrđenih na koronavirus od 179 izvršenih testiranja, nema opuštanja i moraju se poštovati sve preporuke za suzbijanje širenja koronavirusa.

– Struktura ovih nalaza je najviše vezana za zdravstvene radnike, čije smo nalaze uzimali u Banjoj Luci, Bijeljini, Gradišci i Istočnom Sarajevu, zatim oporavljenih osoba te onih iz lokalnih karatina – rekao je resorni ministar i najavio i nova testiranja u zdravstvu.

Ukupan broj oporavljenih osoba od novog virusa korona u RS je sada 65. Od ukupnog broja oporavljenih 46 osoba je iz Banje Luke, sedam je iz Laktaša, tri iz Kneževa, a po dvije iz Modriče, Prnjavora i Čelinca.

– I broj oporavljenih ide po proporciji broja pozitivnih na koronavirus – naveo je on.

Trenutno je u tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom 6.773 osoba, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je njih ukupno 14.991.

Pet pacijenata je priključeno na respiratore u UKC RS. Do sada su izvršena ukupno tri laboratorijska testiranja.

U RS 12 osoba do sada je preminulo od posljedica Covida-19.

FENA

A.Osmičić