Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić potvrdio je danas da će se i u narednom periodu morati zadržati epidemiološki nadzor na bh.granici, kao i karantini, a da će restriktivne mjere koje će biti ublažene, biti vraćene ukoliko se pogorša situacija i poveća broj zaraženih koronavirusom.

– Sve mjere koje se ublaže bit će restriktivno vraćene, ukoliko se procijeni da je epidemiološka situacija pogorša u vezi s pojavom novim slučajeva zaraženih koronavirusom u RS – upozorio je Šeranić.

Kada je u pitanju inspekcijski nadzor, kazao je da će uskoro biti usvojena uredba sa zakonskom snagom na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koja će podrazumijevati jasan inspekcijski nadzor u periodu ublažavanja mjera, prvenstveno s aspekta korištenja lične zaštitne opreme.

Sedmično će se, kaže, pratiti sve što se bude dešavalo prilikom ublažavanja mjera.

– Ublažavnje mjera zavisi i od stanja u regionu, odnosno susjednih država i morat ćemo i dalje zadržati epidemiološki nadzor nad granicom i korištenje resursa koje imamo kada su u pitanju karantini – naveo je resorni entitetski ministar.

Pozvao je građane da se striktno pridržavaju mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Trenutno je pod zdravstvenim nadzorom u RS-u 3.716 osoba, a iz nadzora je izašlo njih 20.911.

I dalje je oko 64 posto od ukupno 611 zaraženih u RS-u u dobi od 30 do 64 godine, a iznad 65 godina 19 posto.

U banjalučkoj bolnici zbrinute su 102 osobe, od čega 42 na odjelu s teškom komplikacijom, obostranom upalom pluća, dok je na respiratoru sedam osoba.

RTV SLON/FENA