Broj turista koji su od početka godine do sredine novembra posjetili tursku provinciju na mediteranskoj obali Antaliju iznosio je 3,3 miliona.

Uprkos pandemiji Covida-19 koja je dovela do ograničenja putovanja i mjera zaključavanja, zaustavivši globalni turizam, Antalya je ponovno postala jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta u regiji.

Program certifikata o zdravom turizmu koji je pokrenut u koordinaciji s Ministarstvom kulture i turizma, Ministarstvom zdravstva i srodnim vlastima bio je važan faktor u privlačenju brojnih turista u grad i zemlju općenito, jer je razvio povjerenje stranih gostiju, piše turski Daily Sabah pozivajući se na podatke Agencije Anadolija.

Ülkay Atmaca, šef turskog Udruženja profesionalnih hotelijera (POYD), rekao je da je važna stvar opstanak sektora, dodajući da će stečeno iskustvo biti veoma dragocjeno za 2021. godinu. “Rane rezervacije za sljedeću godinu počele su postepeno,” rekao je.

Rusi najbrojniji

Rusi su bili najbrojniji strani posjetioci koji su u ovom periodu došli u regiju, sa oko 1,4 miliona turista. Ukrajina i Njemačka slijedile su Rusiju sa 554.410, odnosno 339.759 turista. Pored toga, iz Velike Britanije je stiglo 209.649 turista, 85.929 iz Poljske i 63.028 iz Bjelorusije.

Predsjedavajući Turističke radne grupe gradskog vijeća Antalije Recep Yavuz također je rekao AA da je grad imao dobru sezonu uprkos ograničenjima.

Primećujući efikasnost mjera i promotivnih aktivnosti koje su usvojili hoteli i aerodromi, Yavuz je naglasio: „Nema drugog grada na svijetu sa 3 miliona turista ove godine, osim Antalije. Ovo je zaista značajan, vrlo važan broj.”

Prošle godine rekord

Dodao je da su brojevi postignuti iako je turistička sezona u gradu započela vrlo kasno zbog svjetskih ograničenja.

Inače, Antalija godišnje privuče veliki broj turista a prošle godine bilo ih je 15,5 miliona iz 193 zemlje, što je ujedno i najbolji rezultat ikada.

(Biznis info)