Nakon četiri godine od početnih radnji vezanih za važnu i veliku investiciju Rudnika soli Tuzla, na pragu je početak radova. Riječ je o bušenju i opremanju usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina: B-82, B-83, B-103 / IB-103K, B-41, B-50 i B-51 na ležištu kamene soli Tetima, te bušenji i opremanju višenamjenske usmjerene kontrolno sigurnosne bušotine IB-5 na ležištu soli u Tuzli. Aziz Čačković v.d. direktor Rudnika soli Tuzla i Dženan Mujkić prokurist u firmi “Mining & Drilling” d.o.o. Gračanica, Ugovor za veoma značajne aktivnosti, potpisali su na svečanosti u prostorijama Rudnika i time stvorili pretpostavke za početak radova.

“Intenzivnim aktivnostima u posljednja tri mjeseca odabrali smo najpovoljniju ponudu za izvođenje planiranih radova. Ovo je značajan Ugovor, značajan posao, vrijedna investicija. Oko 5,5 miliona KM je direktno investirano u osam eksploatacionih bušotina i riješen je najvažniji dio ukupnog investiranja od oko 10 miliona KM, planiranih za ovu godinu. Uz investicije za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina i jedne kontrolno sigurnosne bušotine, tu je još niz pratećih aktivnosti, pratećih investicija. Važno je istaći da smo postigli izuzetno povoljnu cijenu, znatno nižu od prvobitno planirane i projektovane koja je iznosila 8 miliona KM, pa nam je to  stvorilo pretpostavku za planiranje dodatnih šest bušotina koje nisu uplanirane za 2021. godinu”, izjavio je Aziz Čačković v.d. direktor Rudnika soli Tuzla.

Izrazio je direktor Čačković na svečanosti zadovoljstvo što će potpisani Ugovor i početak radova na realizaciji investicije, učiniti stabilnim proizvodnju slanice što je posebno važno za komitente Rudnika soli Tuzla te rekao kako se ovim poslom osigurava kontinuitet i stabilna proizvodnja što je vrlo važno za funkcionisanje Rudnika. Posebno zadovoljstvo je zbog činjenice da sve radove izvode domaće firme.

“Pored potpisivanja Ugovora koji označava početak radova, realizaciju vrijedne investicije, druga vrijednost ovog događaja je da je kompletan posao dobila domaća kompanija, vrhunska, profesionalna kompanija sa iskustvom u ovim poslovima. Nadam se da će im ovaj posao biti jedna značajna referenca za buduće poslove koji inače firma “Mining & Drilling” d.o.o. Gračanica obavlja širom svijeta”, dodao je direktor Čačković.

Posebnu zahvalnost direktor Čačković je uputio privrednicima koji su svojim prisustvom uveličali svečanost potpisivanja značajnog Ugovora.

“Zahvaljujem se svima koji su prepoznali značaj ove investicije i ovog posla, posebno direktorima “RMU Banovići” Banovići, Rudnika “Kreka” Tuzla, “Pannonika” doo Tuzla i “Solane” dd Tuzla čiji direktor je bio spriječen prisustvovati svečanosti te je uputio čestitku direktoru i uposlenicima Rudnika soli Tuzla“, rekao je na kraju Aziz Čačković v.d. direktor Rudnika soli Tuzla.

Izvor: Akta.ba