Robijašima uplaćeno više od milion maraka

629

Osuđenicima koji kaznu služe u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici u prošloj godini na njihove depozite je ukupno „leglo“ više od milion maraka! Pokazuju ovo podaci iz izvještaja o radu ove ustanove koji je prošle sedmcie razmatrala i Vlada Federacije BiH, a u koji je „Avaz“ imao uvid.

Dolari i krune

Osim oko 978.000 KM, koliko je primljeno i položeno na depozit osuđenih osoba, u izvještaju se navodi da je zatvorenicima još uplaćeno 9.403 eura, zatim 5.845 hrvatskih kuna, 1.120 australskih dolara, 5.600 švedskih kruna, 50 turskih lira , 5.843 srpska dinara, 580 švicarskih franaka, 400 mađarskih forinti ….

U izvještaju nije navedeno po kojem osnovu je novac uplaćivan osuđenicima, ali se pretpostavlja da se jedan dio odnosi na plate onih koji su radno angažirani u jedinicima zatvora koje imaju određenu proizvodnju poput Privredne jedinice „Novi život“, a drugi dio se odnosi vjerovatno na uplate porodice i prijateljima osuđenicima.

Prema podacima zeničkog zatvora u zavodu je u prošloj godini bilo radno angažirano 356 osuđenika, od njih oko 630, koliko ih se spominje u izvještaju.  Nije navedeno koliki je iznos plata osuđenika , ali saznajemo da oni u prosjeku zarade mjesečno oko 200 KM ,ali da taj iznos može biti i veći u zavisnosti na kojim poslovima rade.

Inače, sklopu „Novog života“ iz čijih sredstava su i isplaćene plate osuđenicima posluju livnica i metalni pogon u kojem se proizvodi i oprema za elektrifikaciju kranova koja svoje proizvode plasira i na tržište Evropske unije.

 Dobili 9.000 pošiljki  

Da osuđenici u zeničkom zatvoru nisu zaboravljeni od porodice i prijatelja govori i podatak da su u prošloj godini ukupno primili oko 9.000 različitih pošiljki. Od toga je 5.470 paketa, 3.585 pisama i tri teelgrama. Istovremeno zatvorenici su poslali na različite adrese 86 paketa  i 4.460 pisama.

B1TV/Izvor:freshpress.info