Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH nabavila je prošle godine za potrebe federalnih institucija 22 nova službena automobila, koja su plaćena 1.059.696 maraka. 

Tek se otkrilo

Riječ je o nabavci novih automobila prema odluci Vlade FBiH. Iako je ova institucija odluku o kupovini novih vozila donijela lani, tek je revizorski izvještaj Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH otkrio da su vozila zaista i kupljena i da su plaćena više od milion. 

Prema ovoj odluci Vlade, službeni putnički automobil više srednje klase za potrebe Ureda predsjednika FBiH plaćen je 110.000 maraka. Ostala vozila kupljena su za osam federalnih ministarstava, Centar za edukaciju sudija i tužilaca, Poreznu upravu FBiH i dva za Službu.

Uostalom, vozni park Vlade FBiH, prema podacima do kojih je došao naš list, broji više od 800 vozila, a prosječna nabavna cijena jednog vozila je skoro 42.000 KM, što znači da je ukupan vozni park Vlade sada nešto veći od 36 miliona KM.

Za ova 22 nova vozila, vozni park je povećan. Istina, Vlada je prošle godine stavila na doboš stara vozila, za koje je tražila 100.000 KM, ali nema podataka da su prodati.

Razni tipovi

Vlada FBiH, kako nam je potvrđeno, raspolaže, kad su u pitanju tipovi vozila, najnovijim modelima Volva XC60, BMW-a 5, Audija A6, Golfa 5, Passata… 

U ostala vozila spadaju i motocikli, traktori, freze, čamci, autobusi, rovokopač te oklopna vozila. Ove podatke vodi Služba za zajedničke poslove FBiH.

Brojke 

1.000 vozila imaju ukupno bh. institucije

820 broji vozni park Vlade FBiH

36 miliona KM vrijednost voznog parka Vlade FBiH

1.059.696 KM odobreno za 22 vozila

126 vozila ima Federalna uprava policije

74 vozila – Federalna uprava za civilnu zaštitu

22 vozila – Služba za zajedničke poslove FBiH

1 gliser ima Vlada u svom vlasništvu

Izvor: RTV Slon