Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je vjernicima uputio čestitku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

Prvi dan Kurban-bajrama pada u nedjelju, 11. avgusta 2019. godine, 10. zu-l-hidže 1440. hidžretske godine.

Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude

Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude. Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan, ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna – kazao je danas u tradicionalnoj čestitki Husein ef. Kavazović i dodao:

S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo deseti zu-l-hidže, prvi dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama. U nedjelju, 11. avgusta, naša će se radost proširiti našim lijepim krajevima. Kurban-bajram nas podsjeća na Ibrahima, a. s., oca vjerovjesnika i lučonošu tevhida. On je utemeljitelj pravca i obnovitelj zavjeta oko kojeg se okupljaju jevreji, kršćani i muslimani, koji u njemu i u njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu, ne samo za svoje živote nego i za budućnost velike ljudske porodice.

Ibrahim je utemeljio zajednicu vjernika i sa sinom Ismailom sagradio Kabu, koju ovih dana posjećuju milioni vjernika iz cijelog svijeta.

Bila je to i ostala jednostavna građevina, koja je utočište sljedbenicima Ibrahimovog pravca iz cijelog svijeta. Skrivena daleko u unutrašnjosti okrutne arabijske pustinje, ona je postala duhovna oaza iz koje se ljudi napajaju hiljadama godina. Kada je sagrađena, Kaba je stajala naspram piramida i kula Egipta i Babilona i njihovih moćnih vladara, vojski i civilizacija – rekao je reis Kavazović.

Neka to bude pouka nama u ovim danima hadža, poručio je.

Na naš svijet nemojmo gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego ga gledajmo Ibrahimovim očima istinske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom. Neka to bude opomena i današnjim silnicima, koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju. Budućnost pripada onim koji čvrsto vjeruju u Božiju pravdu – rekao je Kavazović

Radost Bajrama, istakao je, podijelite sa svojim komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima, i sa svim ljudima.

– Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude. Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan: Ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna. Slijedite Ibrahima, prinoseći kurbane i njime počastite svoju porodicu, komšije i siromahe – dodao je reis Kavazović.

Bajram je čestitao muslimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama pada 10. zu-l-hidže 1440. hidžretske godine, odnosno 11. avgusta 2019. godine, u nedjelju.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz klanjat će se u 6:24 sati

Bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 6:24 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme bit će upriličeno prvog dana Kurban-bajrama od 9:30 do 12 sati, u kancelariji reisu-l-uleme, dok će prijem za zvanice biti održan u haremu Careve džamije u Sarajevu, s početkom u 18.30 sati.

Dan Arefata ove godine pada 10. avgusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, zul-hidždžeta, poznat je pod nazivom Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije. Sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Izvor: Avaz.ba