Snažan zemljotres desio se oko 3:54, 10 kilometara sjeverno od albanskog grada Drača u Jadranskom moru. Jačina zemljotresa prema mjerenju Evropskog mediteranskog seizmološkog centra iznosila je 6,4 stepena po Rihteru.

Ministarstvo odbrane Albanije potvrdilo je da je u zemljotresu poginulo najmanje šest osoba.

Ministarstvo zdravlja Albanije saopštava da je povrijeđeno najmanje 325 ljudi, a veliki broj objekata je srušen ili je pretrpio veliku štetu.

Albanski predsjednik Ilir Meta izjavio je da je na sjeveru Albanije “vrlo dramatična” situacija nakon što je snažan zemljotres pogodio taj dio zemlje.

Meta je rekao da je situacija “vrlo dramatična” 36 kilometara sjeverno od glavnog grada Tirane. Poručio je da se ulažu svi napori kako bi se ljudi izvukli ispod ruševina.

Pored četvero mrtvih, u zemljotresu je povrijeđeno još najmanje 150 ljudi, saopćili su zvaničnici navodeći da ima i srušenih stambenih objekata.

Institut za geologiju, energetiku, vodu i okoliš Albanija (IGJEUM) saopćio je kako je zemljotres zabilježen na 15 kilometara od Drača, na dubini od 38 kilometara.

Ministarstvo sporta, obrazovanja i omladine saopćilo je kako je otkazana nastava u školama u Tirani, Draču i Lezhi.

Lokalne televizije prenose kako je Drač odmah ostao bez struje, a građani su izašli na ulice.

Najmanje 300 pripadnika oružanih snaga raspoređeni su na terenu.

Zemljotres se osjetio u svim zemljama okruženja, pa i u BiH.

Najmanje 25 zemljotresa zabilježeno je na ovom području u posljednjih 10 sati prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra.

Građani crnogorskog Ulcinja javljaju kako su potresi počeli sinoć od 20:00 sati i da traju i jutros.

U zemljotresu jačine 5,8 koji je Albaniju pogodio 21. septembra povrijeđene su 132 osobe, a materijalna šteta nastala je na više od 600 objekata.

Izvor:BHT