Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić  boravili su u radnoj posjeti u JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona Tuzla u Tuzli. Veterinarski zavod, kao dijagnostički laboratorij  je javna ustanova u okviru navedenog Ministarstva, a čija je djelatnost dijagnostika zaraznih i parazitarnih bolesti životinja, kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, hrane za životinje, vode, uzoraka iz okoliša i kontrola  sirovog mlijeka. Riječ je o akreditiranoj laboratoriji sa uspostavljenim standardom BAS EN ISO/IEC 17025 i sa ukupno 33 akreditirane metode iz navedenih područja djelatnosti.

Rukovodstvo Zavoda  premijera Tulumović i ministra Šakić su upoznati sa istorijatom Zavoda, prostornim i ljudskim potencijalima. Isto tako se razgovaralo o trenutnom stanju  u Zavodu, mogućnostima daljeg razvoja, odnosno proširenja područja djelatnosti, kao i o potrebi podrške Osnivača, odnosno Kantona u budućim aktivnostima Veterinarskog zavoda.

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona kao dijagnostički laboratorij pruža usluge u okviru veterinarske djelatnosti i zaštite zdravlja životinja, ali i kao dio javnog zdravstva,  u kontroli hrane, hrane za životinje, vode, uzoraka iz faze primarne proizvodnje i uzoraka iz okoliša.

Premijer Tulumović je izrazio zadovoljstvo onim što je prezentirano tokom ove posjete, kao i činjenicom da Tuzlanski kanton kao Osnivač Zavoda može biti ponosan na postojanje ovakve javne laboratorije, te obećao podršku u svim budućim aktivnostima Zavoda.

(RTV Slon)