Prvi pacijent preminuo je u Mostaru. Riječ je o 53-godišnjem muškarcu iz Konjica koji je imao obostranu upalu pluća i uprkos svim naporima ljekara infektivne klinike preminuo je danas poslije podne. Drugi pacijent je na respiratoru i u teškom je stanju. Ljekari čine sve kako bi ostao u životu i trebamo biti optimisti, kazao je Nermin Avdić, direktor ZZJZ Mostar. Pacijent koji je na respiratoru nije imao predhodnih zdravstvenih problema, a na respiratoru je zbog teške upale pluća izazvane prisustvom virusa.

Ostali zaraženi u ovom kantonu, od ukupno 21 potvrđenog, imaju srednje teške simptome, koji predstavljaju povišenu tjelesnu temperaturu, suhi kašalj i malaksalost.

Ovo je druga žrtva korona virusa u BiH koja je bila pozitivna na testiranju. Prvi je muškarac iz Bihaća. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, još jedna osoba je preminula na području Sarajevskog kantona. Riječ je o ženskoj osobi kod koje je nastupila smrt i prije samog testiranja, ali se sumnja da je zaražena. Ukoliko nalaz koji se očekuje u toku dana bude pozitivan, bit će to ukupno treća žrtva korona virusa BiH.

Od korona virusa u BiH oboljelo je 150 osoba. Ukupno 19 novih slučajeva u posljednjih 12 sati, od kojih je šest u FBiH i 13 u RS-u.

Izvor: RTV Slon