Nakon dvomjesečne blokade usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja međudržavnih granica, Međunarodni aerodrom Sarajevo spreman je od 1. juna vratiti se prvim komercijalnim letovima.

Prvi putnici koji će 1. juna u jutarnjim satima sletjeti na sarajevski aerodrom će biti oni iz Rijada, Džede i Antalije, i to letovima domaće aviokompanije FlyBosnia i saudijske Flynas.

Istog dana planirani su i odlazni letovi u Antaliju, Rijad, Džedu i Kuvajt.

Izvor: Međunarodni aerodrom Sarajevo

Nakon 15. juna kada Njemačka i Austrija oslobode svoje granice, vraćaju se i redovne linije za Minhen i Beč.

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo nedavno održan sastanak o temi pripreme aerodromskih kapaciteta za otvaranje za civilni zračni promet. Sastanku su osim predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH i Međunarodnog aerodroma Sarajevo prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva F BiH, Zavoda za javno zdravstvo F BiH i KS, Federalne uprave za inspekcijske poslove te predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Zavoda za HMP.

Predstavnici operativnog tima Međunarodnog aerodroma Sarajevo prisutnima su prezentirali materijal “Mjere za rad u toku i nakon COVID-19” čiji cilj je uspostavljanje potrebnih aktivnosti neophodnih za otvaranje aerodroma Sarajevo za putnički saobraćaj civilnih letova.

Opće mjere se odnose na vidljive obavijesti i informiranje putnika i radnika, držanje socijalne/ prostorne distance, postavljanje fizičkih barijera i/ili kontrolnog osoblja na kritičnim mjestima, dezinfekciju ruku, maske za lice, pravilno odlaganje otpada.
Mjere za radnike su vezane za samozaštitu i higijenske mjere kao i reduciranje kontakta sa putnicima i članovima posada zrakoplova. Dezinfekcija zrakoplova i prostora kao treći set mjera će se provoditi pojačano kada je riječ o prostorima uz obavezna provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom.

Kada je riječ o zrakoplovima dezinfekcija će se provoditi sa propisanim dezinfekcijskim sredstvima koje je odobrio avioprijevoznik i proizvođač zrakoplova. Tu je još set specifičnih mjera vezanih za ugostiteljske objekte i trgovine na aerodromu a što je u skladu sa važećim mjerama I naredbama federalnog štaba civilne zaštite i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.


Učesnici sastanka su izrazili zadovoljstvo pripremljenim materijalom i aktivnostima koje se provode na Međunarodnom aerodromu Sarajevo a vezane su za preveniranje širenja virusa i adekvatnu pripremu za otvaranje aerodroma za zračni promet putnika.