Prosjačenje se može iskorijeniti

629

Kada ih policajac zatekne kako sa ispruženom rukom od prolaznika traže pola marke, ni ne uplaše se previše, a pošto se mahom radi o maloljetnicima, kazni za njih praktično i ne bude, pa se stalno vraćaju na taj “posao”.

“I ne pokušavaju da bježe, pravdaju se lošom finansijskom situacijom, sakupljaju sebi novčane prihode za ishranu, za garderobu”, kaže Goran Petrović, pomoćnik komandira Policijske stanice Doboj 1, te dodaje da je ove godine zabilježeno 16 prekršaja prosjačenja.

Dok se u Doboju godinama mogu sresti jedni te isti mališani koji i u baštama ugostiteljskih objekata traže novac, Snježana Mirković, predsjednica Udruženja “Romska djevojka – Romani će” iz Prnjavora, pohvalila se da u toj lokalnoj zajednici nijedno romsko dijete ne prosi, niti se nalazi na ulici i da svi pohađaju školu.

Ona vjeruje da se prosjačenje može iskorijeniti, a kao pozitivan je navela primjer iz Banjaluke.

“Kada je naša koleginica Romkinja Šaha Ahmetović radila u Centru za socijalni rad, znam da se tada jako angažovala i jako dobro odradila dio tog posla. Kada nađu dijete ili porodicu na ulici, smještali su ih u neke sigurne prostore. Tako da sam primijetila da se jedno vrijeme u Banjaluci smanjilo prosjačenje”, kaže Snježana.

Kako da postupaju sa maloljetnicima, pripadnicima romske nacionalne manjine bila je jedna od tema predavanja za službenike Policijske uprave Doboj koje je organizovala “Mreža žena” MUP-a RS.

“S obzirom na to da djeca do 14 godina krivično i prekršajno ne mogu da odgovaraju, ali mogu da odgovaraju prekršajno roditelji, dakle policijski službenik ima obavezu da utvrdi, ukoliko postoji mogućnost, identitet tog djeteta, utvrdi identitet roditelja i da dalje postupi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima”, rekla je Sanja Sumonja, predstavnica “Mreže žena” MUP-a RS.

B1TV/Vijesti.ba/freshpress.info