U izdanju Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca objavljena je knjiga velikog stvaraoca, bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i TV-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića Šemsa.

Simbolično, ovo vrijedno literarno ostvarenje došlo je na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, što nije nimalo slučajno, budući da je Šemsudin Gegić čitav svoj život i umjetnički rad posvetio onome što nazivamo „evropskim vrijednostima“, među kojima je najznačajniji upravo antifašizam.

“Knjiga Dnevnik seobenog lica je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, sa svojim radiom u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica. Ništa kao putevi ne može kuću opustošiti – moto je ove knjige u kojoj i sam pisac postaje seobeno lice”

Centralna promocija je planirana za 24. juni, u Gradačcu, sa početkom okupljanja od 20:00 sati na gradskom trgu “Alija Izetbegović” a potom će se održavanje promocije knjige “Dnevnik seobenog lica” opet simbolično, održati pored Bijele kule Zmaja od Bosne. Bit će to multimedijalna promocija (performans seobenih lica) u režiji autora knjige.

Program promocije knjige dodatno će obogatiti kulturno umjetničko društvo “Zmaj od Bosne” i Dječiji i omladinski teatar Gradačac, organizator ovog kulturnog spektakla je biblioteka “Alija Isaković”; pokrovitelj – Grad Gradačac; producent – Husein Kujraković; autor/redatelj – Šemsudin Gegić.