Neki od najboljih svjetskih stručnjaka koji prate širenje koronavirusa predviđaju da bi se veći dio Evrope za nekoliko sedmica mogao suočiti s naglim povećanjem broja slučajeva i situacijom sličnoj onoj u kojoj se našla Italija.

Matematički modeli koje su epidemiolozi razvili za praćenje virusa pokazuju oštru putanju zaraze u Španiji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Španija, koja je u petak proglasila vanredno stanje, pokazala je zabrinjavajući eksponencijalni rast, kazali su stručnjaci. Sličan scenarij mogao bi zadesiti i SAD, ali predviđanje otežava nedovoljno rasprostranjeno testiranje. Jedan model, za Američku asocijaciju bolnica, predviđa najgori mogući scenario, ona sa stotinama hiljada smrtnih slučajeva, piše The Washington Post, a prenosi Independet.

“Italija je otprilike dvije sedmice ispred Britanije i ostatka Evrope”, rekao je Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku univerziteta u Londonu.

Irski ljekari u petak su u pismu British Medical Journalu upozorili da je ta zemlja tačno 14 dana iza Italije.

Dirk Brockmann, profesor sa Univerziteta Humboldt u Berlinu, koji se bavi zaraznim bolestima za njemački institut Robert Koch, rekao je da pogled na broj potvrđenih slučajeva u određenom trenutku može biti pogrešan.

Promatranja epidemiologa pokazuju da se infekcija, ukoliko se ne kontroliše, udvostručava otprilike svakih peta dana, a zaraženi pojedinci u prosjeku mogu prenijeti virus na oko 2,5 osobe. To znači da bi zemlja poput Španije za mjesec dana mogla imati 25.000 zaraženih pojedinaca.

“To su brojke koje epidemiolozi očekuju. Mislim da je velika vjerovatnoća da svi idemo putem Italije”, rekao je Roy Anderson, profesor zaraznih bolesti na Imperial koledžu u Londonu.

Uprkos zatvaranju škola, granica i proglašavanju vanrednih situacija, neki stručnjaci brinu da vlade ne čine dovoljno za smanjenje stope prijenosa, a zbog izostanka hitnosti gubi se dragocjeno vrijeme.

Stručnjaci za zarazne bolesti kažu daje moguće da se broj slučajeva na sjevernoj hemisferi poveća u martu, a zatim počne da opada, ako se koronavirus pokaže sezonskim, kao obična gripa.

Alexander Kekule, njemački virolog koji predvodi Institut za medicinsku mikrobiologiju na Univerzitetu u Halleu, kazao da nije sve izgubljeno za zemlje koje se suočavaju sa naglim porastom oboljelih.

Rekao je da se može napraviti ogromna razlika ukoliko se djeluje unaprijed, umjesto da se reaguje na brojke koje sedmicama zaostaju za slikom na terenu.

Izvor: RTVTK