Bosanski  kulturni centar TK otvaranjem Izložbe fotografija 4. Izbora najbolje sportske fotografije BiH „Tomislav Trojak, počeo je sa realizacijom svog bogatog programa u februaru, a iz Bosanskog kulturnog centra ne kriju svoje zadovoljstvo time što su domaćini ove iznimno važne manifestacije za Bosnu I Hercegovinu.

“Mogu reći da mi je drago da se jdna takva manifestacija održava u BKC. Većinom umjetnici kada dođu izlažu neke svoje radove, a na neki način uvijek smo bili za to da fotografija nađe svoje mjesto u našem izložbenom programu.”-rekla je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktor Bosanskog kulturnog centra TK

Na izložbi fotografija je predstavljeno 50tak fotografija nastalih na sportskim događajima širom Bosne i Hercegovine, a najvažnija stvar jeste da je na otvranju ove izložbe proglašen i pobjednik Izbora najbolje sportske fotografije BiH.

“Moram reći da je ove godine pristiglo puno manje radova nego prethodnih što je razumljivo sa obzirom na okolnosti u kojima je su te fotografije rađene. Time je zapravo rad žirija zapravo olakšan. Ono što je dobro jeste to što su se javili izuzetno kvalitetni autori, što je izvjesni broj autora odskočio od ostalih autora i čime su se automatski izdvojili i pobjednici” naglasio je Robert Andrejaš, predsjednik žirija za Izbor sportske fotografije 2020.

Ovog puta dvije nagrada idu u Zenicu i jedna u Sarajevo. Trećeplasirani je Draženko Jurišić iz Zenice i fgotografija je napravljena na utakmici BiH i Holandije u fudbalu, Jasmin Hadžić iz Zenice sa fotografijom Damira Džumhura i Ivan Šebalj, fotograf portal Klix.ba iz Sarajeva je ponio laskavu titulu laureata “Tomislava Trojak” i fototgrafija je nastala na utakmici Željezničara I Slobode u Premije Ligi BiH na Grbavici.” –dodao je Edin Skokić, član Udruženja “Centar kreativnih aktivnosti” Tuzla i član  stručnog žirija za Izbor najbolje sportske fotografije u BiH

Pored ovog jako važnog događaja za fotografiju i za Bosanski kulturni centar u februaru su planirana još tri događaja, još jedna izložba fotografija i dvije promocije knjiga.

“Što se ove druge izložbe što ste rekli to je saradnja sa dakle, fotografima I umjetnicima iz BiH i oni su u našem prostoru su već imali jednu izložbu, I nadam se da ćemo krajem februara imati više posjetilaca. Imamo tačno dvije promocije u narednoj sedmici i pozivam  se da dođu na promocije koje ste rekli”

Izložbe savremene fotografije”, koju organizuje Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH, a čije je otvaranje zakazano za 19. februar/veljače.

Promociija bh. izdanja knjige njemačkog historičara i bankara Benedikta Koehlera, “Rani islam i početak kapitalizma”, koju je preveo i priredio Resul Mehmedović, publicista i prevodilac nekoliko knjiga iz oblasti ekonomije i historije islamske kulture i civilizacije. Promocija ove knjige održat će se u Plavoj Sali BKC TK-a 18. februara/veljače sa početkom u 18 sati.

Promocija knjige poezije “Zaleđeni uzdah”, profesorice Amre Mujezinović iz Živinica, zatvara februarski program događaja u tuzlanskom BKC-u, a zakazana je za 26. februar/veljače, također u Plavoj sali.

Više o događajima, koji će biti organizovani u skladu sa aktuelnim higijensko-epidemiološkim mjerama koje se odnose na zatvoreni prostor, posjetitelji će moći saznati na web stranici BKC TK.

(RTV Slon)