Udruženje dijabetičara djece i omladine KS spremno je dočekalo situaciju izazvanu pandemijom novog koronavirusa, ali ih zabrinjava podatak o porastu broja djece oboljele od dijabetesa.

– Gotovo na sedmičnom nivou imamo dijete sa dijabetesom. To možemo pripisati i samoizolaciji koja je, među ostalima, predviđena i za osobe mlađe od 18 godina. Za svu djecu potrebno je da borave na zraku, barem dva do tri sata dnevno. Trebalo bi to omogučiti barem djeci s dijabetesom odnosno djeci s invaliditetom – kazao je za Fenu pedijatar, subspecijalista dijabetolog prim. dr Midhat Mujić, zdravstveni saradnik Udruženja dijabetičara djece i omladine KS.

Podsjeća da su, inače, djeca sa dijabetesom i članovi njihovih obitelji navikli na disciplinu i određene mjere, ‘već dugo žive s dijabetesom’. Dosad nemaju, kaže, informaciju da je neko od djece s dijabetesom pozitivan na koronavirus niti da je bilo nekih većih problema u vezi s tim.

Udruženje je poduzelo mjere da bi ta populacija što lakše podnijela novonastalu situaciju.

– S obzirom na to da je teško doći do senzora, jer se nabavljaju u inozemstvu, Udruženje je kupilo za svakog od djece i omladine oboljele od dijabetesa dodatnih po stotinu trakica za mjerenje nivoa šećera u krvi. Nabavili smo maske za njih i članove njihovih obitelji. Za članove u stanju socijalne potrebe osiguravamo pakete pomoći. Određenu vrstu hrane osigurali smo za djecu koja osim dijabetesa imaju i celijakiju – naglasio je.

Osobe koje imaju dijabetes spadaju u rizičnu grupu za obolijevanja od novog koronavirusa. To su ljudi oslabljenog imuniteta, sigurno su podložniji infekcijama. Opasno je, kaže prim. dr. Mujić, ako korona dođe do osobe s dijabetesom.

Primarijus Mujić za sebe kaže da se, posebno kao dijabetičar, pridržava svih mjera propisanih zbog pandemije novog koronavirusa. Nakon redovnih obaveza na radnom mjestu, pomaže spram svojih mogućnosti djeci i omladini oboljeloj od dijabetesa i njihovim obiteljima.

Život dijabetičara i njihovih obitelji u vrijeme pandemije sličan je, kaže prim. dr. Mujić, i u drugim sredinama u BiH.

A.Osmičić