Federalni zavod za zapošljavanje danas je aktivirao Javne pozive za programe zapošljavanja za ovu godinu. Riječ je o Programu sufinansiranja zapošljavanja 2020, te Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start Up 2020.

Od danas su dostupne sve mjere u okviru Programa zapošljavanja, izuzev Tražim poslodavca 2020, koja će biti otvorena naknadno.

Zbog velikog broja prijava u jutarnjim satima putem online platforme, došlo je do zastoja u radu web portala Federalnog zavoda za zapošljavanje. U vrijeme prekida rada portal je bio opterećen sa više od 100.000 klikova u sekundi. Nakon određenog vremena, portal je ponovo bio u funkciji i omogućene su prijave poslodavaca i nezaposlenih osoba.

Kako nam je potvređeno iz Federalnog zavoda, prijave je moguće podnositi i u utorak i srijedu od 8 do 16 sati.

Program sufinansiranja zapošljavanja 2020. realizuje se s ciljem zapošljavanja najmanje 13.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi njihovog zapošljavanja, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti,te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva.

Kada je u pitanju Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020. cilj je poticanje najmanje 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenihu pokrenutim djelatnostima.

Izvor: RTV Slon