U teškim vremenima lako je uočiti lokalne heroje. Jedna od njih je Hazima Topčagić iz Pribave, sela pored Gračanice, vlasnica “Topčagić organskih proizvoda” (TOP).

“Topčagić organski proizvodi” pomaže ugroženima i orijentira se na dostavu hrane, a Sweden/USAID FARMA II projekt podržava njihove napore.

Topčagić je samozaposlena u proizvodnji organske hrane, te je od početka COVID-19 pandemije na sebe i svoju porodicu preuzela obavezu pomagati ugroženima. Ona ih snabdijeva svježom zelenom salatom i mladim lukom i to čini besplatno.  

Za nju upravljanje vlastitim gazdinstvom prilično je nova stvar. Kaže da je uvijek imala mali eko-vrt, jer je željela da njena djeca jedu zdravo.

– Kako imamo tri dunuma okućnice, 2016. sam odlučila da se počnem baviti poljoprivredom. Tokom zime uzgajamo organsku zelenu salatu, mladi luk i špinat, a ljeti paradajz, paprike i krastavce – navodi Topčagić. 

Te 2016. godine, ona se zemljoradničkoj zadruzi “Gračanka” prijavila za automatski plastenik površine 500 m2 (pola dunuma). Zadruga je dodijelila plastenik, a uz vlastitu investiciju u priključke za struju i vodu i temelje za plastenik, sa proizvodnjom je počela 2017. godine.

– Ranije sam radila u nekim firmama, ali sada sam samozaposlena  i podršku mi pruža moja porodica. Moja snaha je nezposlena i ona mi pomaže kad god je to potrebno, kao i moj mlađi sin koji je još u srednjoj školi. Muž i stariji sin također priteknu u pomoć kada mi trebaju – priča ova vrijedna žena.

Hazima Topčagić je aktivna i u svojoj zajednici. Ona vodi lokalno udruženje žena “Pribava” uspostavljeno 2014. godine i poznata je kao neko ko ne bježi od toga da pomogne drugima.

“Topčagić organski proizvodi” između ostalog koristi i Facebook kako bi bili u kontaktu s lokalnom zajednicom. Čim je počela berba zelene salate i mladog luka objava se pojavila na njihovoj Facebook stranici. 

Hazima redovno hranu dostavlja besplatno na 15 adresa. Ali prije svake najavljene ture dostava stignu joj imena još nekih pet ili šest novih ljudi kojima je pomoć potrebna, te i njima uljepša dan kada im se na kućnom pragu pojavi sa svježim povrćem.

– U mjestu imamo i jednog pekara koji besplatno dijeli hljeb ugroženima pa usput i to pokupimo i dostavimo ljudima – dodaje Topčagić. 

TOP prodaje svoje proizvode, koji pored svježeg povrća uključuju i prerađevine kao što su “salsa” od paradajza, ajvar i turšija. Prodaju vrše na imanju, u radnji zadruge “Gračanka”, te rade dostavu u i oko Gračanice.

– Iskreno, prije ove situacije sa koronavirusom, ljudima je bilo draže doći do nas i kupovati ovdje, ali sada smo se orijentisali na dostavu. Usluge dostave su nam također besplatne za sve narudžbe više od pet KM, a napravili smo i pakete za šest KM koji uključuju kilogram salate i 800 grama mladog luka – navela je Topčagić. 

Dodaje da sada uglavnom dostavljaju i nastavit će sve dok bude potrebe.

Ali bila korona ili ne ona prati sva pravila organske proizvodnje i kontrole i ima certifikat.

– Mi kupujemo posebno sjeme i sadnice i koristimo organsko đubrivo. Naš plastenik je automatizovan tako da se krov i stranice otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od unutrašnje temperature i vlažnosti, te vjetra i kiše. To sve mjere senzori. Ali postoje i izazovi u organskoj proizvodnji. Organsko sjeme špinata je osjetljivije, tako da je moguće da će nam ove godine prinosi biti manji pa se još nismo odlučili za dostavu špinata – kaže Topčagić. 

Kada se završi proljetna berba, ona će početi raditi na narednom proizvodnom ciklusu i pripremiti zemlju za sađenje paradajza, paprike i krastavca. Prve prinose očekuje u julu, a nakon toga sve što ne proda će preraditi i prodavati zimi.

Ona će takođe nastaviti i sa svojim humanitarnim radom.

Kako bi podržao Hazimu Topčagić u njenom radu, Sweden/USAID FARMA II projekt joj sada pomaže unaprijediti online marketing i pomoći će joj sa dizajnom promotivnih materijala. Ovo bi trebalo TOP-u pomoći da poveća broj kupaca – saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Projekat Sweden/USAID FARMA II je u cilju promocije žena u bh. poljoprivredi pokrenuo kampanju „One idu naprijed“.

U okviru te kampanje objavljivat će pozitivne priče o ženama u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji.

BiznisInfo

A.osmičić