Tlo je rastresiti površinski sloj Zemljine kore, samostalna prirodna tvorevina i istodobno resurs za biljnu proizvodnju. Zato je u vrtu važno imati zdravu zemlju primjerenog sastava kako bi mogla biljkama pružiti fizičku potporu, opskrbljivati ih vodom, zrakom i hranjivim tvarima.

Promatranjem i opipom možete ustanoviti sastav tla u vrtu, a njegovo poznavanje pomaže pri pripremi i odabiru rješenja za poboljšanje strukture.  

Glinasto tlo treba prozračiti kompostom

Glinasto tlo je lako prepoznati – ono je glatko, ljepljivo i sklisko kada je mokro. Njegove čestice su povezane u čvrste i teške grumene. Kada je suho, površina mu otvrdne i ispuca, a lokve vode se na njemu duže zadržavaju.

Prepoznati ih možemo i tako da navlažimo šaku zemlje, oblikujemo od nje kuglicu te izvaljamo u oblik valjka promjera oko 1 cm. Što je valjak duži, sadržaj gline je veći. Ukoliko se može sastaviti i u prsten, onda je u tom tlu izrazito visok udio gline. Ako puca pri valjanju, vjerojatno sadrži i pijesak ili treset.Živo je tlo snova poljoprivredne proizvodnje

U malim vrtovima se u jesen takvo tlo treba štihati jer će ga tada temperaure ispod nule izmrznuti i usitniti. U proljeće je dobro iskopati kanale i tako pomoći odvojiti višak vode. U proljeće zemlju treba usitniti motikom i grabljanjem. Prozračiti se može i vilama, plitkim prekopavanjem i dodavanjem vrtnog komposta. S njim se može dodati i pijesak. I kod jesenske obrade se može po površini rasporediti stajski gnoj ili kompost u sloju debljine oko 3 cm te ukopati.

Pjeskovito tlo brzo gubi vlagu

Kako mu i sam naziv govori, pjeskovito tlo je na dodir zrnato. Može se reći da je između dobrog i lošeg jer brzo gubi vlagu. Boja može biti svjetlosmeđa, siva ili žućkasta. Jednostavno je za obrađivanje jer je rahlo, a naglo se isušuje  i gubi hranjive tvari.

Može mu se dodati glina i ilovača kako bi mu se omogućilo dulje zadržavanje vode. Svakako ga treba obogatiti organskim tvarima koje zadržavaju vlagu, kao što je stajnjakkompost, kompostirani zeleni otpad ili zeleno gnojivo koje treba ukopati u zemlju. Također, u kasno proljeće i ljeto koristite malč kojim ćete spriječiti isušivanje zemljišta. 

Vapnenasto tlo je dobre drenaže

Vapnenasta tla su vrlo plitka, puna gruda bijele krede ili kamenja i dobro drenirana, ali se ljeti brzo suše. Ono je žućkasto bijele boje i na dodir ljepljivo, mrvičaste strukture, ne veže se kada je mokro. Šaku zemlje stavite na suhu tknaninu i omotajte rubovima. Nakon toga uzorak prekrijte octom. Ukoliko se pjeni, riječ je o sadržaju vapnenca u tlu.

Ovakvim tlima dodaje se kompost uz organsko gnojivo, slamu, lišće, zeleno gnojivo i slično. 

Tresetno tlo sadrži organske tvari i humus

Tresetno tlo je crno i mrvičasto, a sadrži i mnogo organskih tvari i humusa. Ne veže se u grumene. Dobro upija vodu, ali se i dosta naglo isušuje te mrvi. Na dodir je vlaknasto, supžvaste teksture i ne veže se. Ubraja se u kisela tla.

Struktura mu se popravlja dodavanjem pijeska i komposta, a upotreba organske zemlje iz kokosovih vlakana u kombinaciji s pijeskom brzo im poboljšava rodnost i pH. Ukopajte grubi, oštri pijesak ili kamenčiće da poboljšate drenažu. Postane li tlo kiselo, dodajte vapnenac.

Preporučuje se izmjeriti kiselost tla

U vrtnim centrima se može nabaviti uređaj za mjerenja pH tla ili lakmus papir (listić). U čašu se ulije 1 dL destilirane vode i doda se malo zemlje, dobro se promiješa dok se ne rastopi te se umoči listić. Nakon određenog vremena, on promijeni boju i prema skali se odredi pH vrijednost. Zašto je važna analiza tla? Koji laboratoriji i po kojoj cijeni rade taj posao?

Kako dodatno poboljšati kvalitetu?

Zelena gnojidba je vrlo dobra za popravak vrtnog tla. U jesen posijte raž, djetelinu ili gavez na očišćenu zemlju i kada naraste do visine 20 cm, ukopajte ga. Pazite da to napravite prije nego što ove biljke procvjetaju.

Za povećanje lužnatosti se može koristiti i kompost od gljiva, a vrtlarski šljunak ili kamenčići za bolju drenažu. Malčiranje tla oko biljaka također povećava udio organske tvari.

Agrokluba.com

A.Osmičić