Istraživanja kažu da se virus ne prenosi s kućnih ljubimaca na ljude, a ni obrnuto.

Veterinari, kao i svugdje u svijetu, i u Bosni i Hercegovini rade po posebnim uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa. U ambulante nema ulaska bez dezinfekcije, a u čekaonicama nema gužve. Ljekari uz hitne slučajeve primaju i ostale ljubimce.

Iako istraživanja kažu da se virus ne prenosi s kućnih ljubimaca na ljude, a ni obrnuto, veterinari pozivaju na oprez.

– Apeliramo da, ako nije stvarno hitan slučaj, ljudi pokušavaju izbjegavati dolazak, u jednu ruku štite sebe, štite nas na kraju krajeva koji se isto brinemo o tim kućnim ljubimcima – izjavila je za Fenu službenica za odnose s javnošću i marketing u Fondaciji “Dogs Trust” za BiH Sanja Bianculli.

Pretpostavlja se da se ovaj virus proširio na ljude sa slijepih miševa, preko ljuskara, i zbog toga među stanovništvom postoji zabrinutost povodom pitanja da li druge životinje, a naročito kućni ljubimci, psi i mačke, mogu oboljeti ili ljudima prenijeti COVID-19.

Bianculli objašnjava da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dosad nema dokaza da pas, mačka ili bilo koji drugi kućni ljubimac može oboljeti i na čovjeka prenijeti COVID-19.Volume 0%

Pse i mačke treba izvoditi

U vrijeme širenja epidemije pitanje je da li pse i mačke treba izvoditi u šetnju.

– Psi i mačke na svojim šapama mogu iz vanjske sredine donijeti COVID-19, isto kao što ga čovjek može donijeti u kuću na obući i predmetima koje upotrebljava (novčanik, novac, ključevi, mobilni telefoni…) Zato bi trebalo poslije svake šetnje s kućnim ljubimcem pojačati higijenu – kazala je Bianculli.

Ističe da bi šetnje trebale biti kratke, a da se šape poslije šetnje operu običnim sapunom i posuše peškirom.

Također, preporuka je da se izbjegava najprisniji kontakt s kućnim ljubimcima, da ih se ne ljubi, ne dozvoljava da ulaze u krevete gdje spavaju djeca i odrasli te ne dolaze u dodir s hranom za ljudsku upotrebu.

Nemojte se družiti

Ipak, Bianculli poziva građane da se pridržavaju svih uputa koje izdaju nadležni organi. 

– Tokom šetnje s ljubimcima nemojte se družiti s ostalim vlasnicima, počistite izmet svog psa te redovito održavajte higijenu ruku – ističe Bianculli. 

Preporuka je da se tokom šetnje uvijek nadziru psi i da se vode na povocu, da im se ne ne dopušta da dolaze u kontakt s divljim životinjama.

Također, na vlasnike kućnih ljubimaca se apelira da prije odlaska veterinaru kontaktiraju ustanovu telefonski i provjere na koji je način organizirana briga za životinje i druge kućne ljubimce.

avaz.ba

A.Osmičić